Els problemes en la distribució de llibres planen sobre la campanya de Nadal
Indústria editorial
Malestar i incertesa entre els afectats pels problemes de la distribuïdora EntreDos
“Aquest Nadal, si la gent va a les llibreries, hi trobarà llibres”, diu confiat Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters de Catalunya. Ho assenyala per tranquil·litzar els lectors alertats pels problemes que estan tenint una part de la distribució de llibres a Catalunya des que a l’estiu Àgora i Les Punxes van unir-se en una nova plataforma logística, EntreDos, que no acaba d’arrencar. Moltes de les novetats que distribueix aquesta empresa –les d’editorials com els grups 62 i Enciclopèdia, Anagrama, Angle, Blackie Books, Comanegra o Club Editor: representen fins a un 50% dels llibres en català– no estan arribant i amenaça la campanya de Nadal.
Del Arco explica que aquesta setmana estan arribant les novetats de la propera campanya de Nadal a les llibreries i no hauria d’haver-hi sorpreses, però no és tan fàcil, perquè si s’ha de fer alguna comanda més pot trigar quinze dies, “i sense la seguretat que arribi”. Però també “hi ha casos en què arriben coses que no has demanat i això fa patir... però arribem a Nadal en termini i quan s’acostin les dates veurem què passa”. El llibreter de la Documenta recorda que entre els agremiats hi ha molt disgust, però “arriba un punt que sisplau per força ja s’ho prenen de broma” i fins i tot corren mems per la xarxa: “Tothom fa el màxim que pot i les coses no s’arreglen, fet que causa frustració entre llibreters, editorials, comercials...”. No és només que els llibres arribin o no, sinó que de vegades arriben amb albarans mal fets i “es trenca la manera de funcionar”. “Hi ha molta incertesa, i potser t’arriba un llibre tres vegades i trigues el triple a fer comandes”, conclou.
Amb la campanya de Nadal a les envistes augmenta la inquietud de molts editors. Hi ha confiança, sí, perquè no hi ha més remei, no hi poden fer res. Per Angle Editorial, per exemple, hauria de ser una campanya molt bona ja que compten amb la recent premi Nobel, Annie Ernaux, però resulta que de moment molts dels seus llibres no han arribat com cal a les grans superfícies. “Durant mesos ens han anat dient que s’arreglava en dues setmanes, i ara la preocupació és molt gran”, diu l’editora Rosa Rey, que explica que no estava sent un bon any de facturació i esperaven que amb les vendes del Nobel es revertís, però ara l’esperança és no fer figa. Rey explica que sembla que s’ha trobat una solució intermèdia: fer passar per novetats títols que no ho són per assegurar que siguin a les llibreries. Però tem que alguns llibres que havien tingut una bona arrencada “com Contra la nostàlgia de Maria Canelles quedin arraconats per la manca de reposicions”.
Segons la directora general d’Anagrama, Eva Congil, EntreDos ha pres mesures tècniques que li asseguren que es notaran, tant pel que fa a les novetats com als llibres de fons. “Continuem confiant-hi, però no serà un Nadal fàcil perquè estem a les seves mans”, i això que cap editor havia demanat cap canvi als distribuïdors. Com tots els afectats, han notat una pèrdua important de facturació, i si es trenca la cadena de facturació es pot crear un problema greu. Congil no descarta, a més, que s’acabin prenent mesures legals, però també confessa que “això no li convindria a ningú del sector”.
Per una editorial petita com Sidillà, el problema “és molt greu. Et diuen que ho estan arreglant, però no sabem si creure-ho o què”, explica l’editora Judit Pujadó, que dona una dada per mostrar el desordre: “Hi ha 4.000 llibres nostres que no se sap on són”. Si ho haguessin sabut, haurien endarrerit alguns títols, assegura. “La setmana passada s’haurien d’haver fet els enviaments de la campanya de Nadal, però encara veig comandes que no han sortit, i hi ha llibreries que ens diuen que reben albarans mal fets i no poden fer devolucions”, de manera que per no arriscar-se potser demanen llibres d’altres distribuïdors. “És molt frustrant perquè fem promoció de llibres que després no sabem ni si seran a les presentacions, i no hi podem fer res”, diu.
Sebastià Portell, com a escriptor i com a president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), reclama que es tingui en compte “la baula més vulnerable”. “En el millor dels casos rebem un 10% del preu de venda, i gran part dels autors no en poden viure, i potser per això en aquesta crisi som els menys visibilitzats”, assenyala. L’AELC va reclamar al setembre “possibles vies d’indemnització o de compensació d’aquest greuge”, perquè entenen que hi ha hagut un “lucre cessant”, tot i que reconeix que és molt difícil quantificat quants llibres s’han deixat de vendre. Com a autor que va treure un llibre al setembre (Les altures, Empúries), diu que no es pot queixar del tot, però “com hauria anat si tot hagués estat normal?”.
El president de l’AELC, Sebastià Portell, reclama que es tingui en compte “la baula més vulnerable”
“Hi ha una sensació d’impotència i frustració de veure com els llibres tenen dificultats d’arribar, però davant d’això l’únic que puc fer és seguir-lo reivindicant”, diu un altre autor afectat, Pere Francesch. És per això que fa moltes presentacions d’El silenci dels altres (Columna) arreu on pot, perquè “els llibres es venen un a un”. “Quan ets novell, si no et coneixen gaire potser demanen el teu llibre un cop a la llibreria, i poc més”, afegeix.
I què hi diu EntreDos? “Ens estimem més no fer declaracions”.