Inútils ben remunerats
Opinió
La meva feina és bàsicament inexistent: l’única cosa que faig és remoure papers i esperar que ningú se n’adoni”, confessa en David (David Hornsby), el productor executiu del videojoc Mythic quest . Després que marxin els creatius principals, intenta que els propietaris de l’empresa no vegin que està cobrant un salari bestial per no cardar ni brot. L’hi reconeix a la Carol (Naomi Ekperigin), una altra que no sap què fer amb la jornada laboral: li van adjudicar el càrrec de cap de diversitat i ni tan sols entén en què consisteix el nou rol. En David, però, l’hi resumeix: li han donat recursos i poders insuficients per així tenir zero impacte a l’empresa, servir de coartada a escala d’imatge i mantenir l’statu quo.
Si vol conservar el lloc de feina, li aconsella “passar informes d’aquí cap allà i emplenar el calendari de reunions”
El diàleg de la comèdia de culte Mythic quest , que ha tornat amb una tercera temporada a Apple TV+, té com a objectiu situar l’espectador a l’estudi de videojocs des que es van disgregar els personatges. Si la sèrie és brillant és perquè, de passada, mentre busquen l’acudit, els creadors Rob McElhenney, Megan Ganz i Charlie Day aprofiten per retratar la naturalesa de tants càrrecs alts, intermedis, assessors i consultors que, com en David i la Carol, absorbeixen recursos, dificulten sinergies i, de fet, no serveixen per absolutament res.
La reflexió no s’allunya gaire de l’Imperi Galàctic mostrat a Andor , la preqüela de Star wars en emissió a Disney+. Tony Gilroy aporta píndoles de thriller adult quan mostra els inicis de la resistència amb Cassian Andor (Diego Luna) afegint-se de casualitat al moviment i Mon Mothma (Genevieve O’Reilly) de senadora rebel. Però aquesta mirada adulta també es tradueix en una visió versemblant de com funcionaria un règim com el de Palpatine: una consecució de reunions avorridíssimes plenes de llepaculs que resten a l’espera que la lleialtat els condueixi a l’ascens. Dedra Meero (Denise Gough) i Syril Karn (Kyle Soller), a priori els malvats de la sèrie, en realitat són herois laborals: podrien ser uns inútils com la resta de funcionaris de la dictadura i, en canvi, són proactius. Qui havia de dir que, després de la magnífica i distòpica Severance (Apple TV+), les crítiques més mordaces a l’absurditat burocràtica i empresarial arribarien de llocs tan oposats de la galàxia televisiva.