L’amenaça sobre la UE

L’amenaça sobre la UE

La mateixa setmana en què la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Layen, desgranava els reptes de futur del continent en el seu important discurs sobre l’estat de la Unió, es confirmaven els pitjors auguris en les eleccions sueques amb la caiguda del govern socialdemòcrata i la irrupció de la ultradreta. Que a Suècia, el bressol de la socialdemocràcia, un partit xenòfob hagi passat per sobre dels conservadors i hagi provocat la dimissió de la primera ministra sueca, Eva Magdalena Andersson, és tot un símptoma de l’evolució de la nostra societat.

I també aquesta mateixa setmana la Comissió Europea ha posat en marxa un procés contra Hongria per congelar-li els fons d’ajuda després que l’ Europarlament votés que el govern de Viktor Orbán no és una democràcia. Segurament no ho és, però el que queda clar és que els ciutadans hongaresos van donar
suport de manera clara a aquest mateix govern a les eleccions de l’abril. I a Itàlia, la tercera economia del continent està a punt
de passar a estar governada per una formació ultra amb la líder Giorgia Meloni al capdavant. Us recomano que seguiu avui les informacions de la nostra corresponsal Anna Buj a les seccions d’ Internacional i Diners , i les anàlisis que a partir de demà publicarà també Enric Juliana sobre el que passa a Itàlia.

A Espanya sembla que la irrupció d’Alberto Núñez Feijóo en el PP ha frenat l’escalada de Vox, però seria un error pensar que es pot evaporar en el futur com ha passat amb Ciutadans. La seva base és ben sòlida.

La realitat és com és i no com ens agradaria que fos. Milers de ciutadans se senten desencisats amb els partits tradicionals de dreta i esquerra i han trobat en els populismes una sortida a les frustracions que generen la conjunció de les crisis política, econòmica, social i també espiritual que ens envaeixen. Amb prou feines hi va haver referències a aquest tema en el discurs de Von der Layen, centrat més en el com­promís amb Ucraïna, la crisi climàtica o les mesures per frenar les pujades de subministraments. Però potser aquesta és la principal amenaça que avui plana sobre el futur de la UE.

Cargando siguiente contenido...