En virtut del contracte programa firmat a finals de l’any passat, i malgrat que Renfe també s’ha postulat per gestionar el servei, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ja treballa en la creació dels trens que connectaran Barcelona amb l’aeroport del Prat de manera directa en 15 minuts. Els nous combois ja
estan sent construïts per l’empresa Alstom, segons va informar ahir el Departament de Polítiques Digitals i Territori del Govern en un comunicat.
De fet, el conseller Jordi Puigneró i la presidenta d’FGC, Marta Subirà, van visitar la fàbrica de la firma a Santa Perpètua de Mogoda. Són deu trens de 85 metres de longitud i una capacitat per a 600 persones els que FGC té ideats per cobrir el nou servei de transport públic. La primera unitat està previst que es lliuri d’aquí tres anys.
“Es desenvoluparan seguint criteris d’ecodisseny, es buscarà la màxima reducció de pes per minimitzar el consum, estaran construïts amb materials amb un índex de reciclatge d’un 96% i s’analitzarà la petjada de carboni durant el procés de fabricació”, va explicar Marta Subirà. “Un dels aspectes importants serà la connectivitat. Seran trens permanentment connectats amb el centre de control, tindran sistemes de videovigilància activa i disposaran de sistemes de ciberseguretat d’última generació”, va afegir la presidenta d’ FCG.
El disseny ha comptat amb la col·laboració de la Fundació ONCE per garantir que el servei sigui accessible per a les persones amb discapacitat. A més a més, tindran xarxa wifi, endolls i punts de recàrrega per USB als seients.
L’objectiu d’FGC és que el servei s’assembli a d’altres que ja hi ha en diversos llocs d’Europa, com Londres, Amsterdam, Viena i Roma. Fa molts anys que es parla de la connexió directa entre el centre de Barcelona i l’aeroport del Prat. Les obres
de la infraestructura, fetes per Adif, organització dependent del ministeri, es van reactivar l’any passat després d’una aturada per la pandèmia de la covid i problemes en la tramitació administrativa.
El subministrament dels deu trens i el seu manteniment per a un període de 15 anys ha estat adjudicat per un total de 177 milions d’euros. Per fer-ne el manteniment, Alstom construirà un taller específic de 3.000 m2dins del centre industrial de Santa Perpètua de Mogoda.
“Estem connectant Catalunya amb el món, situant Catalunya al món, perquè dotem el nostre aeroport d’uns estàndards que fins ara no tenia”, va valorar Jordi Puigneró. “Amb aquesta actuació, el departament assumeix un triple compromís: de connectivitat global, d’aposta per la descarbonització i d’aposta per la
indústria i l’economia de
Catalunya”, va assegurar el vicepresident.