La Generalitat destinarà 20 milions d'euros al nou edifici de la UPC de la Diagonal

Barcelona

L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial guanyarà 16.000 metres quadrats

Imagen virtual del nuevo bloque de la Etseib vista desde la Diagonal junto a las dos actuales torres del centro

Imagen virtual del nuevo bloque de la Etseib vista desde la Diagonal junto a las dos actuales torres del centro

UPC

L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (Etseib) comptarà amb un ambiciós immoble de nova construcció que reforçarà la seva activitat investigadora i acadèmica. Es denominarà edifici L i tindrà nou pisos d' alçada en una torre de planta quadrada que s' elevarà sobre l' equipament existent, que té aules i laboratoris docents. Amb una superfície de 16.000 metres quadrats, consolidarà el Campus Diagonal Sud de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) com un important pol d'innovació tecnològica i de coneixement.

El projecte s'emmarca en el pla estratègic de la UPC per modernitzar i ampliar les seves instal·lacions, assegurant un entorn acadèmic òptim per a la formació de futurs enginyers. Amb un disseny innovador i sostenible, dels arquitectes Eduard Gascón i Elies Rull (TAC Arquitectes), Luis Alegre i Lluís Lloveres (A&LL) i TYPSA, amb la col·laboració de BBG+ Ecopenta, l'edifici L es planteja com un referent en arquitectura universitària, combinant funcionalitat i eficiència energètica. S'espera que albergi espais d'última generació, incloent laboratoris avançats, aules interactives, àrees de coworking i zones de recerca col·laborativa, amb l'objectiu de potenciar la sinergia entre estudiants, professors i investigadors.

“Aquesta instal·lació és un dels objectius als quals em comprometo a l'inici del mandat i del qual em mostre satisfet per haver pogut presentar”, explica Daniel Crespo, rector de la UPC. Per assumir aquest compromís, el rector avança que disposa d'una partida pressupostària d'11 milions d'euros, dels quals 10 milions són fons propis i 1 milió d'aportació anticipada de la Generalitat. El cost total suposa una inversió de 54 milions, 42 milions dels quals es destinaran a l'obra i 12 milions a dotar-la de tecnologia i mobiliari. Durant la presentació de l'edifici, aquest dilluns, la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, es va comprometre que l'Administració catalana destini 20 milions.

El inmueble, de nueve plantas, tendrá un coste de 54 millones y se prevé acabar a finales del 2027 o principios el 2028

L'edifici L prioritzarà la sostenibilitat i l'eficiència energètica, incorporant tecnologies d'avantguarda per a la reducció del consum energètic i l'aprofitament de fonts renovables. La UPC aposta per infraestructures que compleixin amb els més alts estàndards ambientals, promovent l'ús responsable dels recursos i reduint la petjada ecològica del campus. Per exemple, l'edifici generarà un 40% de l'energia que consumirà, gràcies als panells fotovoltaics instal·lats a la façana i a la coberta. Uns sistemes que protegiran l'equipament de la incidència solar i que seran un element clau en la climatització de la instal·lació.

La construcció d'aquest nou bloc representa una cosa imprescindible “per seguir oferint a l'estudiantat i al personal els millors serveis possibles amb el propòsit que els nostres estudis d'enginyeria continuïn sent referents”, afegeix Crespo. Amb aquest emplaçament, la universitat millorarà la dotació d'aules i laboratoris, la qual cosa representarà una millora significativa per a la recerca i el desenvolupament de tesis doctorals, a més de facilitar la col·laboració amb empreses i institucions del sector tecnològic i industrial. Si s'obtenen totes les llicències, les obres començarien a finals d'aquest any “i podrien estar acabades entre finals de 2027 i principis de 2028”, augura el rector.

Con la nueva pieza, la universidad pretende que la zona se consolide como una gran isla del conocimiento

Quan entri en funcionament, l'edifici L acollirà l'activitat que ara es desenvolupa als edificis H i G de l'Etseib, que compten amb una comunitat de 4.000 persones. Després es podran rehabilitar les seves dues torres, que són un dels referents de l'arquitectura racionalista de la ciutat.

Otra vista del futuro edificio desde la calle Adolf Florensa

Otra vista del futuro edificio desde la calle Adolf Florensa

UPC

La UPC pretén que aquest sector de la ciutat , a la part alta de la Diagonal, es consolidi com una gran illa del coneixement amb un nou element que reforçarà l'activitat educativa i que se sumarà a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura, l'Escola Politècnica Superior d'Edificació, la Facultat de Matemàtiques i Estadística i el Centre de Formació Interdisciplinària Superior, així com altres centres i instituts de recerca, laboratoris i altres equipaments docents i de recerca de la Universitat de Barcelona (UB), també present a la zona. La sinergia entre tots ells enfortirà la capacitat de la universitat per liderar projectes científics i tecnològics d'alt impacte. “Amb la realització d'aquest edifici i la plaça que l'envoltarà –incideix Crespo– podrem generar un pol ciutadà i universitari amb molta més personalitat” .

El campus Diagonal Sud ofereix un ampli ventall de possibilitats per a la vida universitària com el suport de biblioteques especialitzades, sales d'estudi, instal·lacions esportives, zones d'oci, espais per a la vida associativa i una seu del Centre Universitari de la Visió de la UPC.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...