Els estudiants de l'aliança Unite!, formada per la UPC i altres vuit universitats europees, han elaborat l'U!Train Manifesto, un document que insta a responsables polítics, ministres de transports, gestors d’infraestructures i universitats a donar prioritat a la revitalització dels sistemes ferroviaris a Europa. El manifest, que es fa públic el 26 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial del Transport Sostenible, proposa recomanacions clau i és resultat de la iniciativa U!Train, en què s'han identificat més de 200 punts crítics.
L'U!Train Manifesto fa una crida a una acció coordinada entre els actors del sector ferroviari per transformar la mobilitat a Europa i alinear-la amb els objectius del Pacte Verd Europeu. El document és el resultat de la iniciativa U!Train, la qual ha portat 30 estudiants de les universitats de l’aliança Unite! emprendre un viatge en tren des del seu país d’origen fins a Barcelona i des d'aquesta ciutat fins a Grenoble, el setembre passat.
Coincidint amb el Dia Mundial del Transport Sostenible, el 26 de novembre, Unite! reafirma el seu compromís amb el transport sostenible i presenta aquest manifest per impulsar canvis reals en el sector. A més d'encoratjar l'ús del tren per a la mobilitat acadèmica, les universitats poden contribuir amb recerca i la innovació per millorar l'eficiència del transport ferroviari europeu.
En el document els estudiants plantegen les següents recomanacions clau, entre d'altres, per a la millora del sistema ferroviari europeu:
- Sostenibilitat com a prioritat: comprometre’s amb el desenvolupament ferroviari en coherència amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el Pacte Verd Europeu.
- Accessibilitat per a tothom: garantir un sistema inclusiu per a persones amb mobilitat reduïda i altres diversitats funcionals.
- Millorar les connexions directes i els serveis de trens nocturns: oferir alternatives ampliades de viatge, competitives amb altres mitjans de transport.
- Millorar el confort: incrementar la comoditat dels passatgers i garantir una experiència de qualitat.
- Millorar el servei al client: fomentar la coordinació entre operadors ferroviaris per assegurar viatges transfronterers sense alteracions.
L'U!Train Manifesto es farà arribar a diversos agents institucionals i experts en transport ferroviari, de tots els països representants en l’aliança Unite! A Catalunya i a tot l'Estat espanyol, es farà arribar a responsables de RENFE, de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, d'associacions de defensa del transport públic i de plataformes de persones afectades per Rodalies. També es compartiran els resultats amb acadèmics i organitzadors de la mapathon que es va organitzar el setembre, per assegurar la difusió del document en l'àmbit institucional i ciutadà. L’objectiu és influir en les polítiques de mobilitat sostenible i la millora de la xarxa ferroviària.
Les universitats, com a pilars del coneixement i la innovació a Europa, tenen un paper clau en la transició cap a una mobilitat sostenible i així ho entenen les institucions que formen part de Unite! Malgrat els avenços en connectivitat digital, l’assistència presencial és sovint necessària per desenvolupar l’activitat essencial de la universitat i fomentar la col·laboració i l’intercanvi en l’àmbit tant d’estudiants com de personal investigador i de gestió i serveis.
U!Train i la mapathon ferroviària
El manifest és el resultat de la iniciativa U!Train de Unite!, un programa educatiu innovador, un Blended Intensive Program (BIP) que integra mobilitat sostenible i multiculturalitat per abordar els reptes en aquest àmbit en un món globalitzat. Guiats per professorat i experts, els 30 estudiants que hi van participar, quatre dels quals són de la UPC, han analitzat l’estat actual de la mobilitat verda europea a través de diferents activitats.
El punt de sortida de l’U!Train va ser l'1 de setembre a Barcelona. Prèviament, en el camí cap a Barcelona des del seu país d’origen (Suècia, Finlàndia, França, Alemanya, Àustria, Polònia, Itàlia i Portugal), els i les participants van completar una mapathon per fer una anàlisi exhaustiva de la situació actual de la xarxa ferroviària europea i detectar els punts de millora a diferents nivells.
Les mapathons són eines de ciència ciutadana que permeten geolocalitzar de manera col·laborativa problemes d’accessibilitat en una àrea determinada i en temps real, a través d’un dispositiu mòbil. Aquests punts es cartografien conjuntament en un mateix mapa. Les aportacions dels participants a través de l’eina Mapathon UPC es van recollir generant un informe únic. Mitjançant l'eina, els estudiants van poder identificar i mapejar els punts crítics de les rutes viatjant en tren per Europa. Es van identificar més de 200 punts problemàtics estructurats en diferents categories. A partir d’aquesta informació i del treball conjunt que han fet amb especialistes en transport i sostenibilitat tant a la UPC com després a la universitat Grenoble INP-UGA, s’ha elaborat l'!Train Manifesto que es presenta avui.
La perspectiva personal de l'estudiantat
Els estudiants han aportat reflexions valuoses sobre els desafiaments i les oportunitats del ferrocarril com a mitjà de transport sostenible, ressaltant la importància de millorar la infraestructura actual. També han destacat la seva experiència personal viatjant en tren per Europa, assenyalant tant les oportunitats com les mancances del sistema actual. Per a Elisabeth Gnadlinger, estudiant de la Universitat Tècnica de Graz (TU Graz), “viatjar d’Àustria a Barcelona m'ha mostrat el potencial del ferrocarril, però també m'ha evidenciat la necessitat de millores en les connexions i la infraestructura”. Miquel Torner, estudiant de la UPC, ha valorat molt positivament l’experiència: “És una oportunitat única per aprendre sobre mobilitat sostenible i col·laborar amb estudiants d’altres cultures.”
L'aliança Unite! es fonamenta en valors de sostenibilitat, innovació i col·laboració intercultural, amb l'objectiu de fomentar una Europa més connectada i respectuosa amb el medi ambient. Per a Lourdes Reig, vicerectora de Política Internacional de la UPC i responsable de l’aliança Unite! a la Universitat, “a través d'iniciatives com l'U!Train, els estudiants tenen un paper actiu com a agents de canvi, utilitzant la ciència ciutadana per analitzar i proposar millores en la mobilitat ferroviària. Aquesta experiència pràctica els permet desenvolupar una consciència crítica i un compromís amb la mobilitat verda, promovent solucions reals per a un futur sostenible”.