Mòbils carregats, gasolina al cotxe, menjar i aigua… tot estava preparat per a un fabulós viatge familiar a Tel Azeka, un jaciment arqueològic situat a uns 30 quilòmetres de Jerusalem, al cor del Parc Britànic. El que anava a ser un dia de ple d'experiències a començaments de març per als Nitzan a l'antiga ciutat bíblica d'Azekah va acabar superant totes les expectatives.
La petita de la família, Ziv Nitzan, de tot just tres anys i mig, estava caminant per un sender quan es va aturar en sec. Una “bonica pedra” li va cridar l'atenció. “Es va abaixar i va recollir una en particular de les desenes que tenia al seu voltant”, recorda la seva germana Omer.
Un antic amulet cananeu
“Quan la va fregar i li va treure la sorra, vam veure que allò era una cosa diferent. Vaig trucar als meus pares perquè vinguessin a veure la pedra, i ens vam adonar que havíem descobert una troballa arqueològica! Avisem immediatament a l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel”, afegeix.
El que acabaven de trobar era en realitat un antic amulet cananeu d'uns 3.800 anys d'antiguitat. En concret, era un segell de l'Edat de Bronze Mitjà, un petit objecte ornamental originari d'Egipte, dissenyat amb la forma d'un escarabat piloter.

El monticle de Tel Azeka
“En aquell període, els escarabats s'utilitzaven com segells i amulets. Es trobaven en tombes, edificis públics i llars particulars. En ocasions, contenen símbols i missatges que reflecteixen creences o estatus religiós”, explica la doctora Daphna Ben-Tor, experta en relíquies antigues.
Semyon Gendler, arqueòleg del districte de la regió de Judá, va ser l'encarregat de lliurar a Ziv i a la seva família un certificat de reconeixement, en nom de l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel, per la seva bona conducta. La troballa, a més, s'inclourà en una exposició especial per a la Pasqua jueva, que se celebra del 12 al 20 d'abril i commemora l'alliberament del poble hebreu de l'esclavitud a Egipte.

El segell en forma d'escarabat piloter descobert recientemente
Els escarabats piloters, considerats sagrats pels antics egipcis, eren símbol de nova vida, a causa de la bola de fems que creaven i en la qual dipositaven els seus ous. El seu nom en egipci deriva del verb “arribar a existir” o “ser creat” i es creia que eren un símbol de l'encarnació del Dios Creador.
Ziv Nitzan va trobar l'amulet al peu de Tel Azeka, un important jaciment arqueològic a prop de Beit Shemesh. En aquest monticle es van descobrir evidències de l'evolució de moltes cultures al llarg de la història. Entre altres coses, les excavacions de la Universitat de Tel-Aviv han revelat troballes de l'època del Regne de Judá, incloent muralles i instal·lacions agrícoles.

La petita Ziv, de tot just tres anys, va descobrir l'amulet a prop d'on la Bíblia diu que David va vèncer a Goliat
Segons la Bíblia, a prop d'Azekah va ser on va tenir lloc la batalla entre David i Goliat, descrita al Llibre de Samuel. “Portem gairebé 15 anys excavant, i les troballes demostren que durant l'Edat del Bronze Mitjà i Tardà, aquí va prosperar una de les ciutats més importants de les Terres Baixes de Judea”, afirma el professor Oded Lipschits, de la Universitat de Tel-Aviv i director de l'excavació.
“L'escarabat trobat per Ziv se suma a una llarga llista de troballes egípcies i cananeus descoberts a l'antiga ciutat, que donen testimoni dels estrets vincles i influències culturals entre Canaan i Egipte durant aquell període”, afegeix Lipschits, que va visitar la família Nitzan després del seu descobriment.
“Ziv i la seva família mereixen un elogi per haver lliurat la troballa als Tresors Nacionals de l'Estat d'Israel”, apunta Eli Escusido, director de l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel. “Gràcies a ella, tots podran veure-ho i gaudir-ne. En l'exposició especial que estem preparant presentarem per primera vegada impressionants peces com segells faraònics, estàtues egípcies, vasos rituals i evidències de la influència cultural egípcia en la terra d'Israel”, conclou.
Aquesta, a més, no és la primera vegada que una nena descobreix un amulet d'escarabat al lloc on David va vèncer Goliat. Fa un año, durante una excursió escolar a Tel Azeka, Amalia Riverkin va trobar un altre segell similar, símbol de la presència i el govern egipci al Llevant mediterrani fa més de 3.500 anys.