El suport militar dels EUA a Ucraïna per defensar-se de la invasió russa i preservar la llibertat del poble ucraïnès ha derivat en un contracte comercial que estableix que els EUA podran explotar les terres rares del sòl ucraïnès com a condició per iniciar el procés de pau. El desacord o la ruptura entre Donald Trump i Volodímir Zelenski, mostrat en la seva trobada al despatx oval, no alterarà l’estratègia de fons de Trump: exigir a Ucraïna –el país envaït i destruït– una pau que només serà possible si cedeix part de la conca del Donbass a Rússia i els seus recursos naturals als EUA per salvar vides humanes.

La guerra justa d’Ucraïna contra Rússia, en defensar el seu territori d’un atac exterior, pot arribar a la fi amb una pau injusta, en no sancionar el país agressor. Acceptar l’argument exposat per Trump a Zelenski a la Casa Blanca per posar fi a la guerra –quan va assenyalar: “Està jugant amb la vida de milions de persones, està jugant amb la tercera guerra mundial”– implica que la vida és el bé més gran a defensar, per sobre de la llibertat i la seguretat. Aquesta visió contrasta amb la que els EUA i Europa van tenir durant la guerra freda, quan es responia amb la frase “abans morts que rojos” a la perspectiva pacifista de Bertrand Russell, que defensava la tesi “abans rojos que morts”.
La veritable pau no pot ser dictada pel vencedor, sinó que ha de ser obra de la justícia
No hi ha cap dubte que el conflicte acabarà amb un acord de pau necessari, ja que implica el final de la guerra; però no és menys cert que la veritable pau –no qualsevol pau, com sosté el filòsof Norberto Bobbio– no pot ser dictada pel vencedor, sinó que ha de ser obra de la justícia.
La Unió Europea, arrossegada per la lògica nord-americana, obliga els països europeus a enfrontar-se al dilema de seguir la senda d’una pau basada en un contracte comercial –que s’ha de signar perquè no continuïn morint russos i ucraïnesos– o resistir-s’hi per evitar que Ucraïna quedi atrapada en una pau que portarà nous conflictes en el futur. Alguns consideren que aquest dilema no existiria si la UE destinés uns 500.000 milions d’euros més a la despesa militar.
Es planteja que l’Europa Venus, deessa de l’amor, s’ha de transformar en l’Europa Mart, déu de la guerra, per formar part així del nou ordre internacional, tal com sostenia l’any 2002 Robert Kagan a l’assaig Poder i debilitat. La pax nord-americana de Trump comporta una paradoxa: salvar vides humanes al preu d’una pau que deixa de banda la llibertat, la història, la seguretat i la justícia de les nacions agredides. Ara veurem quina pau ofereix Europa a Ucraïna: si una pau justa o una pau injusta.