Junts sempre ha defensat respecte al projecte de llei del Govern central per reduir la jornada laboral de 40 a 37 hores i mitja que la seva prioritat és el panorama empresarial de Catalunya, en el qual hi ha més pimes i microempreses que grans corporacions. La formació afirma que aquesta mesura, per tant, té més afectació per a l’ecosistema empresarial català que per a altres realitats existents a Espanya.
El secretari general dels postconvergents, Jordi Turull, va ser ahir una mica més clar quan se li va demanar per aquesta qüestió i va revelar que JxCat està “més a prop del no” a la reducció promoguda per la vicepresidenta segona del Govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que no pas a aprovar la iniciativa; si bé va reconèixer que hi ha “negociacions” en curs amb Sumar. “Veurem si aquestes negociacions donen fruits”, va afirmar Turull, que ara per ara veu més “riscos” per a les empreses catalanes que beneficis en la mesura estrella de la ministra de Treball.
Els postconvergents, com a alternativa, propugnen un salari mínim català de referència més alt
“Estem molt més a prop del no que de validar aquesta proposta”, va avisar Turull després de mantenir una reunió de treball amb representants de la patronal Cecot a Terrassa. Cal tenir en compte que la mesura no està en vigor i que a la Moncloa necessiten el suport de Junts perquè s’aprovi definitivament. Tant és així que Carles Puigdemont ha rebut aquestes darreres setmanes la visita de representants sindicals, com ara Pepe Álvarez, líder de la UGT, i empresaris i patronals.
Així les coses, Turull va assenyalar que aquesta iniciativa, tal com està formulada, “genera molts més perjudicis que no pas beneficis”. Per això, com a alternativa, advoca per una altra fórmula. “Sous més dignes, no treballar menys”, va resumir Turull. En aquest sentit, la formació va reivindicar ahir altre cop un salari mínim català de referència que tingui en compte el cost de la vida a Catalunya, superior a la mitjana espanyola.
Sobre el fet que la reducció de la jornada laboral emani del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), Junts també té reserves. Per Turull, es tracta d’“un tret al peu de la negociació col·lectiva” perquè s’imposa “d’una manera unilateral” la posició sindical. A més, adverteix que amb un canvi de govern i de les majories parlamentàries es pot modificar en qualsevol moment. Per aquest motiu, la formació apunta que per a canvis tan profunds és millor la negociació col·lectiva.
En aquesta mateixa línia, el vicepresident de JxCat, Antoni Castellà, va dir en una entrevista recent amb aquest diari que “qualsevol mesura d’aquesta mena s’ha de negociar”. “Creiem molt en la negociació col·lectiva i en el diàleg dels agents socials. No creiem gaire en les fórmules a cop de BOE i decret”, va afegir el dirigent i diputat. “No és el mateix aplicar la reducció d’hores en una empresa gran amb poc absentisme que en una pime o una microempresa. I Catalunya és un país de pimes”, concloïa.
La reunió amb la Cecot arriba després de la que fa uns dies JxCat va mantenir amb Repsol.