Junts va obrir ahir la porta a clausurar els centres d’internament d’estrangers ( CIE), com el que hi ha a la Zona Franca de Barcelona, un cop s’hagi completat el traspàs de les competències d’immigració a l’Administració catalana. En aquest sentit es va pronunciar ahir el secretari general de la formació, Jordi Turull, que va asseverar que, si es tenen competències plenes en aquest àmbit, s’hi pot incidir. “Si els gestiones, els pots tancar”, va destacar el dirigent postconvergent, que, a més a més, va recordar que al Parlament ja es va aprovar fa anys una resolució que en reclama el tancament.
Així doncs, Turull es va referir a la situació en què hi ha els interns d’aquests centres en declaracions a La 2 i Ràdio 4 com una “vergonya”. “Volem una solució catalana, i que les persones que ara hi ha al CIE tinguin una alternativa”, va asseverar. “Que hi hagi un punt d’humanitat i de dignitat. Ara això no es compleix”, va afegir, i va deixar clar a tota hora que per a això cal tenir els instruments, és a dir, les competències. “És una vergonya com estan”, va concloure el dirigent.
Turull creu que, si es debat sobre la qüestió de confiança al març, el PSOE té temps de moure peça
No és una novetat que la formació de Carles Puigdemont aposti per tancar aquests centres. Durant la campanya de les eleccions al Parlament del 2021, sense anar gaire lluny, un dels actes del partit pocs dies abans de la votació va ser a les portes del CIE de la Zona Franca de Barcelona. “És un centre que vulnera els drets humans, que denigra la dignitat de les persones i que s’ha de tancar”, afirmaven llavors a JxCat, amb Laura Borràs com a candidata a la presidència. Tot i això, sí que cobra especial rellevància que ara es digui ara la formació negocia la “delegació integral” de les competències d’immigració a la Generalitat.
Sobre el traspàs, segons va detallar Turull, ara com ara no hi ha novetats i tot continua encallat en qüestions com ara l’emissió del NIE per part de l’Administració catalana, la inclusió de la policia de la Generalitat a les fronteres i les ordres d’expulsió. “Volem l’expedició del NIE, que és la certificació per viure a Catalunya, i lligat a això hi ha els expedients sancionadors, també el més greu, el de l’expulsió”, va detallar el dirigent, que va incloure el paper dels Mossos d’Esquadra en tot aquest afer com un dels punts de dissensió amb el Govern de Pedro Sánchez. “Això marca la diferència entre la gestió integral i la gestió formal o l’encàrrec de gestió”, va resumir Turull.
Com a mesura de pressió sobre l’ Executiu central per aconseguir el traspàs, Junts ara té un element més damunt la taula, la iniciativa parlamentària que reclama a Sánchez que se sotmeti a la qüestió de confiança que s’abordarà al Congrés dels Diputats el 25 de febrer o l’11 de març. A parer de Turull, si s’opta per la segona data, “hi ha més temps perquè el PSOE no tingui cap
excusa per no complir certes coses que hi ha pendents”. Malgrat que la resolució parlamentària no té cap efecte jurídic o legal,
té poder polític i simbòlic;
pot deixar tocada la imatge del Govern central si s’arriba a debatre i s’aprova. Si arriba a passar, Junts demanaria la convocatòria d’eleccions.