Per primera vegada en la història, el Partit Comunista Xinès (PCX) enviarà un membre d’alt rang del seu Gabinet a la investidura presidencial dels Estats Units, dilluns 20 de gener. Donald Trump hi havia convidat fa un mes el president Xi Jinping, però finalment hi farà anar un enviat especial com a representant, el seu vicepresident Han Zheng, segons va confirmar ahir el Ministeri d’Exteriors xinès.
“Estem disposats a treballar amb el nou Govern dels Estats Units per millorar el diàleg i la comunicació, gestionar adequadament les diferències, ampliar la cooperació mútua, perseguir unes relacions estables, sanes i sostenibles entre la Xina i els Estats Units, i trobar el camí adequat perquè els dos països s’avinguin”, va dir el Govern xinès al seu anunci.
Elon Musk, Jeff Bezos i Mark Zuckerberg, entre altres magnats tecnològics, aniran convidats a la jura
Poc després, Trump va publicar a la seva plataforma, Truth Social, que s’havia trucat amb el president Xi i va assegurar que tots dos faran “tot el possible perquè el món sigui més pacífic i segur”. El president electe, que després de la seva elecció va amenaçar d’implantar un aranzel global del 60% a totes les importacions xineses, va assenyalar que espera resoldre “molts problemes junts, començant immediatament”, i que van parlar d’“equilibrar el comerç, el fentanil, TikTok i molts altres temes”.
La invitació oficial a Xi Jinping va trencar amb la tradició als Estats Units que no assisteixin caps d’Estat estrangers a les preses de possessió, ja que un dia tan important no se’ls pot dedicar la rebuda que acompanya una visita oficial. Però Xi no és l’únic líder internacional convidat: ja han confirmat la seva assistència el president argentí, Javier Milei, i la primera ministra italiana Giorgia Meloni, entre d’altres.
Trump ha estès la seva invitació a altres aliats europeus en el seu moviment global ultradretà, com el president de Vox, Santiago Abascal; el líder del partit francès Reconquesta, Éric Zemmour; el d’Alternativa per a Alemanya (AfD), Tino Chrupalla; Nigel Farage, del britànic Reforma UK, o el president del partit belga Vlaams Belang, Tom Van Grieken. A més, s’espera la presència del mandatari equatorià Daniel Noboa i dels ministres d’Afers Exteriors de l’ Índia i el Japó, Subrahmanyam Jaishankar i Takeshi Iwaya.
Tampoc no se’l perdran les tres persones més riques del món, Elon Musk, Jeff Bezos i Mark Zuckerberg, magnats tecnològics que s’han acostat a Trump aquest últim any, especialment després de la seva elecció. La invitació a Musk, el propietari d’ X i Tesla, no és cap sorpresa després dels prop de 300 milions de dòlars que va donar a la campanya de Trump, que l’ha recompensat amb un càrrec en el seu futur Govern.
Els CEO d’Amazon i Meta es van reunir a Mar-a- Lago amb el republicà després dels comicis del novembre i han començat a implementar canvis en les seves empreses per adaptar-les als pròxims quatre anys. Zuckerberg va anunciar la setmana passada que prescindiria de la verificació de fets a Facebook i Instagram, seguint els passos de Musk amb X, i Bezos –que durant la campanya va frenar un missatge de suport a Kamala Harris a The Washington Post – ha canviat l’eslògan del seu diari, que des de l’elecció de Trump el 2016 va ser “La democràcia mor en la foscor” i ara serà “ Històries captivadores per a tot Amèrica”.
La presència d’aquests magnats serà tota una posada en escena d’aquesta nova “oligarquia” tecnològica de què ja va advertir el president Joe Biden dimecres quan va fer el seu discurs de comiat. També s’espera que hi vagi Shou Zi Chew, el conseller delegat de TikTok, aplicació prohibida pel Congrés i que, després de rebre el suport del Tribunal Suprem, podria ser eliminada de les botigues d’aplicacions aquest mateix diumenge. Trump ha anunciat que provarà d’“arribar a un acord” per bloquejar la prohibició. Entre d’altres magnats de les grans tecnològiques, també han estat convidats Sam Altman (OpenAI), Sundar Pichai (Google), Tim Cook (Apple) i Dara Khosrowshahi ( Uber).