Totes amb Gisèle

Qui són les heroïnes del segle XXI? Existeixen les dones que per la feina, la forma de vida o l’activitat que fan es converteixen en grans referents col·lectius? Per bé que ens sàpiga greu reconèixer-ho, de vegades és més senzill fer una llista d’icones masculines: homes a qui la societat i les circumstàncies els permeten destacar i despertar admiració. Sovint pel poder, els diners o la fama que tenen. Hi ha molts més homes pul·lulant per les esferes públiques que dones. Tot i que avancem pels camins de la igualtat de gènere, encara queda un llarg camí per recórrer.

De vegades les grans heroïnes del nostre temps ho són a pesar seu. No ho han pretès ni ho han buscat. Ni tan sols s’ho van imaginar. Tot i això, els vaivens (o les atrocitats) de la vida les situen en un punt de mira que no han buscat. No em refereixo a les influencers que aposten per convertir la seva vida en un taulell de vanitats. Parlo de l’heroïcitat en el sentit ple, real.

Horizontal

  

CHRISTOPHE SIMON / AFP

Els joves francesos d’entre 18 i 30 anys han declarat Gisèle Pelicot Personalitat del 2024 en una enquesta realitzada per 20 Minutes en col·laboració amb Opinionway. La notícia em va sorprendre i em reconcilia amb els joves, que tantes vegades semblen valorar més les aparences que la profunditat humana. Els votants han destacat l’autenticitat, el coratge i l’empatia d’aquesta dona, que va ser violada durant una dècada pel seu marit i més de cinquanta homes, convertida avui en l’heroïna capaç de donar la cara al món, alçar el cap amb dignitat i comunicar tot el seu dolor.

Els joves francesos destaquen el coratge d’una dona convertida en una digna heroïna

Durant segles les dones que van patir abusos i violacions van amagar la vergonya, com si se sentissin culpables en comptes de víctimes. És increïble el poder que la societat on ens toca viure arriba a tenir en les nostres vides. Gisèle va trencar motllos des del primer moment. La seva història ens va commoure a molts, perquè és duríssima, no té pal·liatius possibles, suposa l’horror en el grau màxim. És un exemple d’enteresa, valentia i força.

A començaments de desembre, la BBC la va incloure en la seva llista de les cent dones més influents. El Financial Times l’ha definit com a “icona del feminisme”. Admirem Gisèle i li agraïm que hagi marcat amb la seva actitud un abans i un després en la llarguíssima història de les dones.

Lee también
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...