Vall d’Hebron reforça la investigació mèdica amb un nou edifici de 17.000 m2

Recerca

L’institut VHIR millora els laboratoris i aposta per les teràpies avançades

Foto ANDREA MARTÍNEZ PASTOR 2/11/2024. Inauguración del nuevo edificio del Vall d'Hebron Instituto de Investigación (VHIR), con Salvador Illa y las consejeras Olga Pané y Núria Montserrat.

Salvador Illa,observant per un microscopi, davant la conselleraNúria Montserrat,ahir, alVHIR

Andrea Martínez

El Vall d’Hebron Institut de Recerca ( VHIR) va inaugurar ahir el nou edifici, que millora les condicions de treball dels seus metges i científics i reforça l’aposta de l’hospital per la investigació, especialment en el camp emergent de les teràpies avançades.

L’edifici tindrà gairebé un 15% de l’espai destinat a empreses amb l’objectiu que els resultats de la investigació es desenvolupin com a productes i arribin al màxim nombre possible de pacients.

L’excel·lència científica i la qualitat assistencial de l’hospital avancen alhora, observa Albert Salazar

El seu equipament tecnològic més important serà un nou ciclotró, un accelerador de partícules que es farà servir per a diagnòstics i tractaments basats en radioisòtops.

A la inauguració, va assistir el president de la Generalitat, Salvador Illa, que va visitar les instal·lacions acompanyat de les conselleres de Salut, Olga Pané, i de Recerca i Universitats, Núria Montserrat.

Amb una superfície de 16.800 metres quadrats, el nou edifici més que triplica els 4.700 que tenia fins ara el VHIR. Igualment important, els investigadors que estaven escampats en diferents espais del campus de Vall d’Hebron podran treballar junts en un mateix edifici, cosa que s’espera que afavoreixi les col·laboracions entre equips científics. “Estàvem en condicions molt subòptimes”, va explicar Begoña Benito, directora del VHIR.

Les àrees d’investigació en què el VHIR destaca més inclouen la neurologia, les malalties cardiometabòliques, les infeccioses, els trasplantaments i les malalties rares. S’hi afegeix el càncer, que s’investiga principalment a l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron ( VHIO), l’altre gran centre d’investigació adscrit a l’hospital.

“No és casualitat que les àrees assistencials en què som més excel·lents a escala clínica coincideixin amb les que tenen els grups més capdavanters en investigació”, va declarar Albert Salazar, gerent de l’hospital Vall d’Hebron, que va defensar el valor de la investigació per millorar l’atenció als pacients. En el camp de les teràpies avançades, que són aquelles en què es modifiquen gens, cèl·lules o teixits dels mateixos pacients o de donants, el VHIR es proposa potenciar les teràpies gèniques per al tractament de malalties rares. Més endavant també es planteja desenvolupar teràpies cel·lulars per a malalties autoimmunes.

L’edifici també inclourà un laboratori de bioseguretat de nivell 3 per treballar amb virus, una instal·lació que fins ara Vall d’Hebron no tenia.

El projecte de construir un edifici adequat per a les investigacions de l’institut va començar el 2015. Dos anys més tard, es va convocar un concurs arquitectònic internacional per dissenyar el nou espai. La construcció va començar el juliol del 2021 al lloc on es trobava l’antiga bugaderia de Vall d’Hebron i ha durat tres anys i dos mesos.

L’immoble consta de quatre plantes, una de les quals subterrània, on s’ubicaran el ciclotró i el centre de teràpies avançades. A la planta baixa, hi ha la recepció, els serveis d’administració i la sala d’actes. Els laboratoris s’ubicaran a les dues plantes superiors i disposaran d’una superfície de fins a 5.600 metres quadrats.

S’ha reservat un espai de 2.200 metres quadrats per al futur centre d’ innovació. Acollirà empreses creades pels investigadors com a projectes derivats, com també empreses ja existents que vulguin col·laborar amb Vall d’Hebron. S’espera que aquest espai, per al què encara falta concretar el pressupost i el calendari, pugui entrar en servei el 2026.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...