Premi per al periodista presoner
Històries del món
Dawit Isaak és en una presó d’Eritrea des de fa 23 anys incomunicat i sense càrrecs
Quan el món sencer mirava a Nova York, la vida del periodista eritreu-suec Dawit Isaak es va fondre en negre. Pocs dies després que dos avions s’estavellessin a les Torres Bessones l’11 de setembre del 2001, en un atemptat que va sacsejar per sempre més els Estats Units, la dictadura d’Eritrea va mostrar la cara més fosca. Després d’una carta oberta al president per demanar democràcia publicada al Setit , l’únic diari independent en aquell moment, les autoritats van detenir els signants i es van acarnissar amb Isaak, un dels fundadors del diari: des de fa 23 anys, Isaak està empresonat i s’ha convertit en el periodista que fa més temps que és a presó del món. La seva indefensió és total. No se l’ha acusat mai formalment ni ha estat jutjat, està incomunicat, sense dret a visites, i viu en unes condicions inhumanes.
Tot i que no va citar Isaak, el m inistre d’ Informació del moment, Ali Abdu, va declarar que les dues dotzenes de periodistes, ministres i parlamentaris que van firmar la carta per demanar reformes democràtiques representaven “una amenaça per a la seguretat nacional” i eren “traïdors de la pàtria”. Des d’aleshores, l’informador eritreu només ha gaudit de la llibertat dos dies, en un moviment sàdic de les autoritats: l’any 2005, Isaak va ser alliberat i va poder trucar a la seva dona i amics, però va ser detingut menys de 48 hores després i empresonat altre cop. Des d’aleshores no se’n sap res.
El premi de drets humans Harald Edelstam és l’últim d’una sèrie de guardons internacionals que rep Isaak
Malgrat l’oblit cruel d’Eritrea, la seva altra llar no l’oblida. Des de Suècia, on el periodista, que té la doble nacionalitat, va viure amb la seva família durant anys, fa anys que els seus amics lluiten pel seu alliberament i per reconèixer el seu valor d’enfrontar-se a l’anomenada Corea del Nord de l’ Àfrica. L’últim reconeixement va arribar el 19 de novembre, quan una dels seus tres fills, Betlehem Isaak, va recollir el premi de drets humans Harald Edelstam. Betlehem, que tenia vuit anys l’última vegada que va veure el seu pare, va rebre un guardó que premiava les “destacades contribucions i l’excepcional coratge en la defensa de la llibertat d’expressió, les creences
pròpies i els drets humans” del seu pare. La valentia de Isaak li ha valgut altres premis com el Guillermo Cano de premsa de la Unesco, el de la Llibertat de Premsa de Reporters sense Fronteres ( RSF), l’Anna Politkóvskaia del Club de Premsa de Suècia, el Kurt Tucholski o la Ploma d’ Or de la Llibertat de l’ Associació Mundial de Diaris, entre d’altres.
Després dels enèsims rumors de la mort a la presó de Dawit, RSF va demanar fa uns anys una prova de vida, desatesa per l’executiu eritreu, i va recordar en un comunicat que “per la seva doble nacionalitat, sueca i eritrea, és un ciutadà europeu. Acumula molts anys empresonat, igual com molts periodistes eritreus, sense haver estat jutjat, sense dret a un advocat i sense poder rebre visites. Quant temps més passarà fins que Suècia i la Unió Europea es preocupin pel destí dels seus ciutadans? El Govern eritreu es nega a donar-ne informació. És un escàndol”.
Les autoritats sueques han intentat visitar diverses vegades el periodista presoner, sense èxit. En més de vint anys, amb prou feines se sap que Dawit Isaak va ser atès per metges el 2009 i que està en unes condicions carceràries terribles. Un guàrdia d’una presó del nord-est del país, que va fugir a Etiòpia, va assegurar que Isaak continuava viu però estava encadenat en un contenidor metàl·lic al mig del desert, sota temperatures infernals, i només se li permetia caminar una hora al dia.
La brutal repressió contra la dissidència no sorprèn en un estat on la llibertat és una quimera. Fa uns anys aquest periodista va poder comprovar durant una visita al país l’estat de control absolut de les autoritats, que controlen cada moviment dels seus ciutadans i castiguen sense misericòrdia qualsevol crítica.
Malgrat l’aire dictatorial irrespirable, els intents del Govern eritreu de silenciar la veu de Isaak no aconseguiran del tot el seu objectiu. Fa uns anys, l’organització de periodistes RSF va impulsar una iniciativa perquè editorials sueques publiquessin els seus escrits sota el títol Esperança: història de l’amor de Moisès i Mannà i altres textos . A Suècia el seu nom també tindrà un lloc reservat entre les lletres. El setembre del 2020, la ciutat sueca de Malmö va inaugurar la Biblioteca Dawit Isaak, especialitzada en autors que han patit censura, opressió o s’han vist obligats a exiliar-se.