Juan Lobato no dimiteix. I qui el vulgui descavalcar del lideratge del PSOE de Madrid haurà de baixar a l’ arena i enfrontar-s’hi.
Aquesta és la declaració de guerra que ahir va fer el secretari general dels socialistes madrilenys després de denunciar el “linxament” que assegura haver patit de bona part del seu partit. Una situació precipitada després de revelar-se el dia abans que va decidir, pel seu compte, aixecar una acta de fe davant de notari sobre una conversa mantinguda el 14 de març per WhatsApp amb Pilar Sánchez Acera –en aquell moment alt càrrec a la Moncloa– sobre un correu amb informació confidencial sobre el cas de frau fiscal d’Alberto González Amador, parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.
Segons Lobato, Sánchez Acera –membre llavors del gabinet de la presidència del Govern central– li va subministrar informació sensible en què González Amador reconeixia la comissió de dos delictes fiscals. En aquell moment, segons la seva versió, va demanar a la seva interlocutora d’on venia la documentació amb referència a una possible filtració per part del fiscal general, Álvaro García Ortiz. I ella li va contestar que es tractava de munició per fer servir contra Ayuso que ja havia estat publicada llavors per la premsa, incloent-hi La Vanguardia .
“Em preocupa la reacció i el linxament d’alguns dirigents del meu partit”, va admetre Lobato en una compareixença de premsa sense preguntes convocada a l’ Assemblea de Madrid. “Si el que se’m va dir aquell matí era veritat, no veig quin és el problema a acreditar-ne l’origen lícit”, va al·legar. “Perquè si no fos així –va prosseguir–, seria bastant greu i suposaria tant una mentida com un intent que jo fes públic aquell document amb les conseqüències que això tindria per a mi”, va assenyalar amb referència a una possible citació del Tribunal Suprem per declarar com a testimoni en la causa contra el fiscal general. Una citació que, precisament, li va ser lliurada en mà minuts després.
Ferraz esta disposat a impulsar el ministre Óscar López com a candidat alternatiu a Lobato per Madrid
Amb l’aparell del partit en contra, i una vegada registrats els primers abandonaments d’alguns càrrecs i alcaldes fidels, Lobato sembla disposat a protagonitzar el seu propi capítol del Manual de resistencia, el llibre que va publicar Pedro Sánchez el 2019 per explicar la seva resurrecció política després de patir la reprovació del PSOE tres anys abans. Tot i que aquest cop per combatre, paradoxalment, el president actual.
Lobato pretén resistir fins a la celebració de les primàries del PSOE- M a començament de gener. I per a això compta, si més no de moment, amb la militància. El seu equip admet que aquests suports minvaran de seguida que el PSOE activi la maquinària per impulsar el ministre Óscar López com a candidat. Però confia a arribar-hi amb opcions malgrat el “tràngol” d’ anar aquest cap de setmana tot sol al congrés del PSOE a Sevilla, on presumiblement serà objecte de “menyspreu”. “Aquest és un partit de militants i referents polítics exemplars, i ho continua sent”, va advertir Lobato. “La democràcia i la llei està sempre per sobre dels dirigents del PSOE”, va dir com a tancament de la seva intervenció, i així declarava oficialment la guerra.
Però si la compareixença de Lobato va sonar a declaració de guerra contra la Moncloa i Ferraz, alguns dirigents del PSOE dubten que l’encara líder madrileny disposi d’un exèrcit per afrontar-la, ja que tant els seus adversaris interns com molts dels seus fins ara aliats creuen que ja “ha cavat la seva tomba” política.
La irritació és màxima contra Lobato, a la direcció del PSOE, a la federació madrilenya i en altres territoris. Igualment al Govern central, per haver “desviat el focus” dels presumptes delictes del xicot d’ Ayuso i sembrar sospites sobre la Moncloa. Pràcticament ningú no entén la seva “jugada”, tret de com un intent de curar-se en salut, judicialment, i d’atrinxerar-se, políticament, en vista de l’amenaça que el vulguin fer fora amb candidatures alternatives com la del ministre Óscar López.
El secretari general del PSOE-M denuncia el “linxament” de les seves pròpies files i vol plantar cara a les primàries
A les portes del congrés federal de Sevilla del cap de setmana, i l’obertura a continuació del procés de primàries al PSOE- M, Ferraz evita una guerra a camp obert i aposta perquè la crisi es resolgui al si de la federació madrilenya: “Nosaltres no hi entrarem”, va assegurar ahir el secretari d’organització federal, Santos Cerdán. Així doncs, van ser dirigents del PSOE- M els que van alçar la veu: l’exministra Reyes Maroto, portaveu a l’Ajuntament, i el delegat del Govern central, Francisco Martín, també antic càrrec a la Moncloa, afí al ministre Bolaños.
Tots dos van demanar sense èxit a Lobato la convocatòria urgent, abans de divendres, d’una reunió de l’executiva. “S’ha de tornar a guanyar la confiança”, va demanar Maroto. “La confiança és un bé molt valuós, però també molt fràgil”, va advertir Martín.