Llançà preveu fer 62 habitatges en una pineda al costat del mar

Projecte

Els ecologistes amenacen de portar el cas a la justícia

Archivo

La urbanització es construiria darrere d’aquest bosc de pins, situat davant la platja dela Farella

Pere Duran / NORD MEDIA

Grups ecologistes i veïns de Llançà s’oposen a la construcció en una de les últimes pinedes que queden a la primera línia de mar en aquest municipi de la Costa Brava. L’Ajuntament té previst edificar cinc blocs plurifamiliars, de planta baixa i un pis, en total 62 habitatges, en aquest pulmó verd situat darrere de la platja de la Farella. També preveu la reserva d’un espai per a ús hoteler. Un despropòsit per als opositors d’aquest projecte, que està pendent que la comissió d’ urbanisme de Girona hi doni el vistiplau. Adverteixen que, si s’aprova, aniran al contenciós administratiu.

La pineda ocupa una extensió de 15.000 m2, tot i que, segons l’Ajuntament la superfície construïda, només ocuparia 3.500 m2. El regidor d’ Urbanisme, Francesc Guisset, assegura que el pla de millora urbana d’aquest sector redueix considerablement els pa­ràmetres que es preveuen al pla d’ ordenació urbana municipal (POUM), que data del 2002 i preveia la possibilitat d’edificar fins a un total de 85 habitatges. “La proposta redueix l’edificabilitat en un 32%; l’ocupació, en un 33%, i el nombre d’habitatges i densitat, en un 23%, sosté Guisset.

“Amb el canvi climàtic cal mantenir la primera línia de costa naturalitzada”, diuen a Iaden-Salvem l’Empordà

El regidor afegeix que el POUM permetia la construcció de fins a 16 edificis separats per sis metres entre si que “cobrien tota la superfície de la parcel·la”. Amb aquest projecte, finalment serien cinc edificis, amb una alçària de set metres, situats als extrems de la finca, i es deixaria una franja central i davantera on es mantindran els arbres que hi hagi, segons fonts municipals. Guisset subratlla que les edificacions quedaran “mimetitzades”, és a dir, tapades, per l’arbreda, gràcies a l’altura dels pins, que fan quinze metres.

Al Consistori també indiquen que el propietari d’aquests terrenys té uns drets adquirits i que desclassificar la zona comportaria haver d’indemnitzar-lo amb vuit milions d’euros. “Seria una hipoteca a les finances locals
–afegeixen–, el pressupost anual és de deu milions d’euros”.

Sigui com sigui, el grup ecologista Iaden-Salvem l’Empordà adverteix de les conseqüències sobre el paisatge que suposaria aquesta urbanització, en què podrien arribar a viure unes 200 persones, segons estimen. “Aquestes construccions, a part de comportar la tala de bona part de la pineda actual, generaran una pantalla constructiva a l’única platja de Llançà avui dia amb una pineda darrere”, ­expliquen a l’entitat ambientalista.

Un dels portaveus, Arnau ­Lagresa, també adverteix de les conseqüències del canvi climàtic. “És important conservar la ­primera línia de costa naturalitzada perquè protegeix dels temporals, que, amb el canvi climàtic, cada vegada seran més forts”, ­explica. També adverteix de l’increment del consum d’aigua, en ple debat sobre la sequera, i de l’“empobriment” del territori. “Els municipis de costa tenen una alta capacitat de càrrega, però el turisme també comporta pobresa; a la franja litoral, el PIB per càpita és el més baix”, assenyala Lagresa

Més enllà d’aquestes possibles conseqüències, els opositors critiquen “la vulneració” de la normativa urbanística. Entre altres coses, assenyalen que el POUM municipal, que data del 2002, és un “refregit” de l’anterior, del 1983, i que no està adaptat a la llei ambiental, atès que no s’ha sotmès a l’avaluació ambiental. Un tràmit que llavors no era obligat. En aquest sentit, consideren “nul de ple dret” el vigent planejament i demanen al Consistori que posi al dia aquest document.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...