El supertall de vies a Tarragona afectarà uns 30.000 usuaris al dia

Sense trens

Renfe cobrirà a partir de dimarts amb autocars el tall ferroviari de cinc mesos

diferentes localizaciones de Renfe Con motivo de las próximas obras que durarán cinco meses entre San Vicenç de Calders y Tarragona en las líneas de cercanías y que empezarán el próximo 1 de octubre La estación de buses de tarragona, desde donde saldrán y llegarán los buses hacia Sant vicenç

L’estació d’autobusos de Tarragona i el seu entorn centralitzaran el servei alternatiu per arribar a Sant Vicenç de Calders

Xavi Jurio

A partir de dimarts i durant cinc mesos –en el millor dels escenaris– deixaran de circular trens entre les estacions de Sant Vicenç de Calders i Tarragona. Renfe calcula que el tall més important que es recorda en aquestes vies afectarà més de 30.000 passatgers cada dia fins al 2 març del 2025. Els usuaris de les comarques de Tarragona que estudien, treballen o han de desplaçar-se a Barcelona –o viceversa– hauran de cobrir aquest tram amb autocar. Renfe ha preparat un dispositiu de 87 autobusos i més de 600 expedicions diàries per cobrir per carretera un tall que preocupa, i molt, als passatgers habituals.

Pressionats pels usuaris, liderats per la plataforma Dignitat a les Vies, alcaldes i alcaldesses de les principals ciutats del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre s’han reunit durant els últims mesos amb representants del Ministeri de Transports, Renfe i Adif per exigir una alternativa fiable al tall ferroviari i informació puntual i continuada als passatgers que a partir de dimarts veuran alterada la seva ja delicada normalitat.

Territori bonificarà a partir de dimarts la línia del BusPlana, que costarà 4 euros, en lloc dels 11 actuals

Els usuaris de Lleida i Reus de l’R14 i R15 es desviaran per Valls (cosa que incrementarà la durada del viatge però evitarà transbordaments) i la resta tindrà el servei alternatiu en autocars. Entre els passatgers regna la preocupació pel que pugui passar a partir de l’1 d’octubre. També inquieta el calendari dels cinc mesos. “No sempre s’encerta en els terminis d’execució, desgraciadament. Estem preocupats, venen temps durs per a moltíssimes persones”, destaca l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales.

Tarragona (138.326 habitants) és la ciutat que concentra el nombre més alt d’usuaris del tren i serà peça clau del dispositiu de transport alternatiu. Des de l’estació de tren sortiran els autobusos amb parada a Torredembarra i Altafulla, i des de l’estació d’autobusos, ubicada al centre (a la plaça Imperial Tàrraco), els directes a Sant Vicenç i també el servei habitual –ampliat i bonificat– amb autocar fins a Barcelona. “Per a la mobilitat de Tarragona els autobusos seran un problema”, reconeix i adverteix Viñuales.

Entre els alcaldes hi ha un sentiment compartit amb els usuaris del ferrocarril: les obres arriben després d’un període de malestar pel pèssim funcionament de la xarxa de trens regionals. “ Fa molts mesos que treballem per millorar el servei i ho estem vivint amb molta ansietat, la gent que s’ha de desplaçar per treballar s’haurà de llevar més d’hora per agafar un autobús... Quantes hores reals trigarem a anar i venir de Barcelona?”, es pregunta Anna Gómez, portaveu de l’activa plataforma Dignitat a les Vies. Aquest grup ha batallat durant els últims mesos per aconseguir els millors horaris i condicions per als passatgers i ha reclamat millor informació per a tots els usuaris.

El director de Rodalies, Antonio Carmona, manté que el dispositiu “s’ha dimensionat per donar cobertura a tots els passatgers”. Renfe ha invertit en aquest servei alternatiu 30 milions. “Hi haurà 150 persones en punts d’informació, a les estacions i als trens”, explica Carmona, que reconeix que les primeres dues setmanes serviran “per veure com podem ajustar i millorar el servei”. El tall no afecta l’alta velocitat, per la qual cosa es preveu que molts usuaris es desplacin a partir de dimarts a l’estació del Camp de Tarragona i que d’altres facin servir els autobusos interurbans BusPlana, que passa de tres a nou expedicions directes a Barcelona de dilluns a divendres. El Govern ha creat, per fi, la T10/120, amb què el viatge amb autocar fins a Barcelona costarà quatre euros en lloc dels onze actuals.

A Reus, la segona ciutat amb més usuaris (108.538 veïns), el tall també s’espera amb molta preocupació, tot i que des d’una posició diferent perquè els seus usuaris no hauran de baixar del tren per pujar a un autobús. L’itinerari dels trens que connecten amb Barcelona es veurà modificat i el temps de cada recorregut creixerà un mínim, si res no falla en la infraestructura, de 15 minuts per trajecte perquè passarà per La Plana-Pica­moixons (Alt Camp). “Va ser una proposta de la plataforma Dignitat a les Vies, implica augmentar el temps de viatge, però pensem que serà més còmode. Estarem atents al funcionament i que la informació als passatgers sigui constant”, destaca Sandra Guaita (PSC), alcaldessa de Reus.

Si l’alternativa no respon a les necessitats dels usuaris es podria recórrer als autobusos, explica Guaita, però no està previst d’entrada. “El que volem és que el servei alternatiu de ferrocarril per Picamoixons i Valls funcioni, sense incidents, però s’analitzarà si cal reforçar-lo amb autobusos en els trams horaris fora de les hores punta del matí i la tarda en què no hi hagi trens”, raona Guaita.

Més al sud, a les Terres de l’Ebre, el tall ferroviari es veu com una dificultat afegida a un sistema de comunicació extraordinàriament precari que els penalitza més que a ningú pel temps de recorregut fins a Barcelona. Mentre duri el tall exigeixen la parada de dos trens Avant a l’estació de Tortosa, un d’anada i un altre de tornada, un més que ara. També exigeixen que dos trens Euromed parin cada dia a l’estació de l’ Aldea-Tortosa. Les obres al corredor mediterrani donen esperances a una millora llargament exigida al sud. “És una reivindicació històrica, quan estiguin acabades ens afectarà en positiu com a Terres de l’Ebre, amb trens més ràpids cap a Barcelona i València, però fins que no ho vegem no ens ho creurem”, subratlla l’alcalde Jordi Jordan ( Movem Tortosa-PSC).

Valls viu el tall ferroviari com una excepció perquè en el seu cas han guanyat connexions amb Barcelona gràcies al traçat alternatiu de La Plana-Picamoixons. Paradoxalment, el tall ha estat positiu. “Ho reclamàvem des de fa 21 anys i sempre ens deien que no podia ser... i ara poden parar catorze trens. Ens enganyaven? Espero que aquestes freqüències es mantinguin després del tall”, diu l’alcaldessa, Dolors Farré.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...