Loading...

Israel ha atacat vuit oenagés a Gaza des de l’octubre, segons HRW

Guerra a l'Orient Mitjà

L’organització afirma que l’atac a la World Central Kitchen no va ser aïllat

Un dels camions amb ajudaamb destinacióa Gaza que va ser atacat per extremistes israelians dilluns

OREN ZIV / AFP

L’atac de l’exèrcit israelià contra la caravana de World Central Kitchen, l’oenagé del xef espanyol José Andrés, en què van morir set cooperants l’1 d’abril, no va ser un fet aïllat. Ho van advertir llavors diversos treballadors humanitaris així com les Nacions Unides. I una investigació de Human Rights Watch ( HRW) va voler reafirmar-ho dimarts, quan va revelar que l’exèrcit israelià ha atacat almenys vuit instal·lacions i combois d’organitzacions humanitàries des de l’inici de la guerra a la franja de Gaza, el 7 d’octubre.

Segons l’ONU, més de 250 treballadors humanitaris han mort a la guerra de Gaza. Del total, prop de 190 pertanyien a l’agència de l’ONU per als refugiats
palestins ( UNRWA). El balanç inclou un dels seus guàrdies de seguretat, que va ser assassinat per trets de les tropes israelianes dilluns, quan anava en un vehicle marcat amb el símbol de l’ONU en direcció a l’hospital Europeu de Rafah, va informar el comissionat general d’aquesta agència, Philippe Lazzarini.

Segons la investigació de l’oenagé dels Estats Units, els atacs analitzats van matar 15 persones, incloent-hi dos nens, i en van ferir 16 més. “Les autoritats israelianes no van enviar avisos previs a cap de les organitzacions humanitàries abans dels atacs”, va afegir HRW. Totes havien comunicat les seves coordenades a les tropes israelianes per garantir la seva seguretat, tal com van fer els empleats de WCK, que van morir perquè un dron els va disparar tres míssils, un per cada vehicle del comboi, i que l’exèrcit israelià va concloure que va ser a causa d’un “error per una identificació equivocada”.

Totes les oenagés atacades havien enviat les seves coordenades a les tropes israelianes

“Lluny de ser un error aïllat, aquest és només un dels almenys vuit incidents que HRW va identificar en què les organitzacions humanitàries i agències de l’ONU van comunicar a les autoritats israelianes les coordenades GPS d’un comboi o de les seves premisses i igualment les forces israelianes van atacar el comboi o el refugi sense cap advertència”, va sentenciar l’informe. Totes aquestes entitats –va afegir– coincideixen que “no hi havia objectius militars a la zona en el moment de l’atac”.

Els altres set casos estudiats per HRW van afectar Metges sense Fronteres, l’ UNRWA, el Comitè Internacional de Rescat ( ICR), Medical Aid for Palestine ( MAP), i l’ American Near East Refugee Aid Organization ( Anera). Alguns es van produir contra les cases que acollien els seus treballadors. És el cas de l’atac contra una casa d’hostes compartida entre la MAP i l’ ICR, el 18 de gener, en què un avió F-16, que està fabricat amb peces britàniques, va llançar una bomba, “possiblement de fabricació estatunidenca”, contra l’edifici, segons va detallar l’informe citant una investigació de l’ONU.

“Els aliats d’Israel han de reconèixer que aquests atacs que han matat treballadors humanitaris han ocorregut una vegada i una altra i s’han d’ aturar”, va denunciar la directora associada de crisi, conflictes i armes d’ HRW, Belkis Wille. Per això, va fer una crida a aquests països, especialment als EUA i el Regne Unit, a suspendre l’assistència militar i venda d’armament a l’ Estat hebreu “mentre les seves forces violin de manera sistemàtica les lleis de guerra contra civils palestins amb impunitat”.

Extremistes israelians ataquen un comboi d’ajuda a Gaza i destrossen el contingut de diversos camions

Metges sense Fronteres, que, segons l’informe, va ser objectiu de tres dels vuit atacs esmentats, també va denunciar a l’abril la impunitat amb què Israel actua contra les oenagés.

Els atacs contra l’ajuda humanitària dirigida als gazians també s’estenen fora de la franja en forma de bloquejos d’extremistes israelians que o bé impedeixen el pas dels camions d’ajuda que es dirigeixen a Gaza o bé en destrueixen el contingut. L’últim incident, en què més menjar es va fer malbé i que va afectar diversos camions, va ser dilluns poc després de passar el punt de control de Tarqumiya, a l’oest d’ Hebron, a la Cisjordània ocupada per Israel, i a prop de la vila israeliana de Shekef.

Etiquetas