L’esquerra i l’Iran

EL PATI DIGITAL

L’esquerra i l’Iran

Mentre dissabte el nostre president passava la nit del lloro pel llançament de drons i míssils per part de l’Iran contra Israel (i per les crítiques per la seva condemna a l’atac del règim dels aiatol·làs més tard que la dels països de la UE ), les xarxes cremaven a l’Iran entre les burles a l’ofensiva del seu país, temor generalitzat d’una guerra que empobriria (encara més) els seus habitants, i d’un enduriment (encara més) de la repressió interna, en especial contra les dones.

¿Algú a Occident recorda que el premi Nobel de la Pau del 2023, fa només uns quants mesos, va ser atorgat a Narges Mohammadi per la seva “lluita valenta pels drets humans, la llibertat i la democràcia a l’ Iran”, segons deia el comunicat del Comitè No­ruec?

Doncs sembla que, dins de l’espectre que un consideraria progressista i fins i tot feminista, no tanta gent, si es té en compte el que aquella mateixa nit i els dies següents es va escriure a les xarxes.

efe

 

Efe / EPA

Fa mal i no només a la vista que una de les qualificacions més freqüents dels tui­taires nacionals a X de les actuacions dels aiatol·làs sigui “masclista”. Perdó, alguns l’eleven a “misogin”. De debò? Una esperaria una cosa una mica més rotunda, quan les mateixes iranianes ho qualifiquen d’“apartheid de gènere” (@FtTatah, @AlinejadMasih) i quan pots morir a comissaria per portar el vel islàmic mal posat, com li va passar a Mahsa Amini, de 22 años. El seu assassinat va omplir els carrers de centenars de milers de persones en protesta. La repressió va continuar i continua.

Però sembla que a X i fora d’X només es pot tenir una causa alhora. La defensa dels palestins passa per convertir l’ Iran en un actor acceptable, respectable, fins i tot responsable? Qui finança Hamàs?

Alguns extractes que fan pensar: “Quina legitimitat tenen USA i Europa per demanar-li a l’ Iran que no es defensi? Què té a veure aquí si l’ Iran és masclista o si l’avi fuma en pipa?” (@Monolo_soy). Algunes respostes: “Em sembla una mica hipòcrita aquest discurs, d’una banda fem costat a les dones als nostres països, però de l’altra donem suport a aquells opressors” (@DraAbigail­Ceva1).

Narges Mohammadi ha estat detinguda fins a 13 ocasions per les autoritats iranianes i condemnada a més de 30 anys de presó i 154 fuetades; el 2021 va publicar un llibre sobre la tortura a les dones a les presons iranianes. Segueix a la presó.

Lee también
Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...