Loading...

El narcotràfic terroritza la ciutat argentina de Rosario i Milei hi vol desplegar l’exèrcit

Pols criminal

Les bandes criminals ordenen l’assassinat a l’atzar de quatre treballadors i desencadenen el pànic

Requisa a l’estilBukelea la presó dePiñero(Santa Fe) el 5 de març, el dia abans del començament de la represàlia narco

HANDOUT / AFP

Rosario és mundialment conegut per ser on va néixer Messi, però ja fa anys que els argentins identifiquen la ciutat, situada a 300 quilòmetres de Buenos Aires, com l’epicentre del narcotràfic al país.

La inseguretat i els alts índexs de criminalitat vinculats a les drogues i a les disputes entre bandes no són un fenomen nou a Rosario, però la presa de possessió al desembre del nou governador de la província de Santa Fe, que ha declarat la guerra a les màfies, el radical Maximiliano Pullaro, ha desencadenat una resposta terroritzant del narco, que recorda els mètodes que fan servir els seus socis mexicans, colombians o brasilers.

Quatre assassinats a l’atzar, sense intenció de robar, han causat l’alarma a la ciutat i a tota l’Argentina, fins al punt que el president ultradretà Javier Milei estudia un canvi legal per poder desplegar l’exèrcit als carrers. Els homicidis van ser comesos amb armes de foc entre dimarts i dissabte de la setmana passada: dos taxistes, un conductor de troleibús i el treballador d’una gasolinera.

Les armes que es van fer servir als tres primers crims corresponen a la policia de Santa Fe, en què molts dels agents són a sou del narco o actuen com els seus sicaris. Els assassinats dels dos taxistes van ser comesos, pel que sembla, per la mateixa persona que, en tots dos casos, va deixar una sabatilla com a missatge mafiós. A la gasolinera, l’autor del crim va deixar una nota amenaçadora que coincidia més o menys amb una pancarta que va aparèixer dissabte en un pont de la ciutat: “ Pullaro i Cococcioni [ministre de Justícia i Seguretat de Santa Fe] es van ficar amb els nostres fills i familiars, seguiran les morts d’innocents, taxistes, colectiveros [conductors d’autobús], escombriaires, comerciants”. La nota de l’estació de servei, signada per bandes de diversos barris de Rosario, afegia algunes demandes: “No volem mòbils (...), volem els nostres drets, veure els nostres fills i família”.

Els delinqüents amenacen el nou governador de Santa Fe, que vol reprendre el control de les presons

Els quatre assassinats eren la primera resposta dels criminals al pla que Pullaro va posar en marxa després d’assumir el Govern de la província i que el 5 de març es va escenificar mostrant imatges d’una requisa de telèfons i objectes prohibits a la presó de Santa Fe de Piñero, on els presos estaven amuntegats a l’estil de les presons del salvadorenc Bukele.

L’endemà d’aquest escorcoll a la presó, va tenir lloc el primer dels quatre homicidis. A l’hora de prendre possessió, Pullaro va dir que pretenia “atacar la venda de droga i restablir la pau social” i va afegir: “Posarem fi al homeoffice dels delinqüents des dels llocs de detenció”, amb referència al fet que els líders criminals continuen dirigint els negocis des de les presons.

Els assassinats han generat pànic entre els rosarins. Les amenaces es multipliquen i diversifiquen per WhatsApp i apunten fins i tot a associacions o clubs de futbol, cosa que ha portat a prendre mesures de protecció personal extraordinàries.

Milei, auxiliat per la seva ministra de Seguretat, Patricia Bullrich, que propugna la mà dura contra la delinqüència, va ordenar el desplegament de forces federals – Policia Federal, Gendarmeria i Prefectura (naval)– i pretén enviar a patrullar militars als carrers de Rosario, una cosa prohibida per la legislació a causa del funest paper que van tenir les forces armades durant la repressió de la dictadura. El president vol canviar la llei perquè els soldats puguin portar armes i exercir tasques de policia. De moment, ja hi ha enviat vehicles i helicòpters militars, que actuen com a suport logístic de les forces federals.

La taxa d’homicidis de Rosario és la més alta de l’Argentina i quintuplica la mitjana nacional

Rosario, amb només 1,6 milions d’habitants, incloent-hi la seva àrea metropolitana, té l’índex de morts violentes més alt de l’Argentina, país que té una de les taxes d’assassinats més baixes de Llatinoamèrica. Segons l’ Observatori de Seguretat Pública de Santa Fe, el 2022 hi va haver a Rosario 19,84 homicidis per cada 100.000 habitants, gairebé el doble que la taxa mitjana provincial i gairebé cinc vegades més que la mitjana argentina, que és del 4,2.

Fa més d’una dècada que el narcotràfic va començar a apoderar-se del control de la ciutat, que es disputen una trentena de bandes, ara unides en el seu pols a l’ Estat, la més important de les quals és Los Monos . Bandes que operen localment però que també estan al servei dels càrtels mexicans i colombians, que fan servir la hidrovia des del Paraguai a l’ Atlàntic pel riu Paranà i els seus ports –que constitueixen el node agroexportador més gran del món– per treure la droga amb destinació a l’ Àfrica i Europa.

Etiquetas