Deia Schopenhauer que “la solitud és el patrimoni de totes les ànimes extraordinàries”. Quan acceptes que viure implica dificultats i tot i així tries apostar per la vida, et tornes més fort, lúcid i deslligat, encara que estiguis més cansat. Dit amb minúscules i majúscules: Quan viure és dur, apostem per la Vida. Fem-ho amb gràcia i donant les gràcies. Siguem amables i busquem créixer. Preferim crear que creure. En l’íntim i religiós, les creences millor sense megafonia, perquè l’essencial es cuida en l’interior.
I en la vida pràctica, actuar en lloc d’esperar. Sigues fidel als teus valors sense esperar recompenses, i evita així caure en enganys. Fes les coses per convicció sense esperar resultats i no et deixis desanimar pels interessats, venedors de fum, tòxics, grimpaires, turistes de mercat d’encants de les idees, filòsofs de l’ Instagram de caputxino i escuma.
A El sueño de África, Javier Reverte ens explicava que “la religió dels massais... no promet als homes cap altra cosa que la solitud. No hi ha paradís en la mitologia massai... l’únic destí en què aquesta tribu creu és que l’home viu i mor en solitud”.
La història dels que van caure als Andes exemplifica aquest concepte. A més de prendre la decisió d’alimentar-se del cos dels morts amb qui havien viatjat i que eren els seus amics, van sentir en una ràdio que les forces aèries xilenes abandonaven la recerca després de deu dies. Aquell dia va exposar la cruel veritat: ningú no vindria a rescatar-los i la seva supervivència dependria dels seus propis esforços i mitjans.
És una metàfora perfecta de la vida: l’ull de l’ amo engreixa el cavall. És a dir, si vols anar ben servit, fes-te tu mateix el llit i, així mateix, assumeix les conseqüències de les teves eleccions. Moltes coses depenen d’un mateix. Si bé hi ha moments per delegar en d’altres, per demanar ajuda, per fer les coses col·lectivament, en qüestions essencials, estem sols i l’elecció és irrevocablement nostra.
Sortim de la Vall de les Excuses. La vida de vegades és injusta, però pot ser molt bonica.