Si algú té posada una “música forta i pesada”, en castellà ja li podreu demanar, amb el diccionari a la mà, que faci el favor d’abaixar aquest chundachunda . Així mateix, el videoarbitraje i les seves sigles VAR les trobarà al diccionari de la RAE. En l’àmbit social, podrà utilitzar sinhogarismo sense condicions, per referir-se a la “circumstància de la persona mancada de llar on viure i, generalment, de qualsevol mitjà de vida”. A més, el diccionari l’informarà que indigencia n’és el sinònim. Són algunes de les 4.381 innovacions i modificacions de l’actualització anual del Diccionario de la lengua española ( DLE), que elaboren la RAE i l’ Associació d’ Acadèmies de la Llengua Espanyola ( Asale).
En aquesta ocasió també s’hi ha incorporat el substantiu perreo i el verb corresponent ( perrear ), que és el “ball que s’executa generalment a ritme de reggaeton, amb eròtics moviments de malucs, i en el qual, quan es balla per parelles, l’home es col·loca habitualment darrere de la dona amb els cossos molt junts”. Així mateix, hi ha espai per al machirulo, que és l’home “que exhibeix una actitud masclista” i que esperem que estigui en via d’extinció. I en cursiva hi trobem el feng shui, que és “l’art o tècnica basada en un sistema filosòfic de l’antiga Xina consistent a aplicar als espais un seguit de principis que pretenen aconseguir harmonia i benestar per a les persones que els habiten”.
Tot i això, la principal novetat del 2023 no és una paraula o una definició, sinó una nova característica del DLE. Amb 280.000 sinònims i antònims, el diccionari normatiu fa un pas de gegant i s’enriqueix com a eina de treball. Ara, quan es consulta una paraula, si aquesta té sinònims i afins, o antònims i contraris, apareixen dins de la mateixa entrada, degudament enllaçats perquè l’usuari pugui navegar d’una paraula a l’altra, i conèixer-ne el significat, l’àmbit d’ús (social o territorial) i l’etimologia.
Les novetats d’aquest 2023 van ser desglossades pel director de la RAE i president de l’ Asale, Santiago Muñoz Machado, que va anunciar una renovació completa del diccionari per al 2026, i la responsable de l’ Institut de Lexicografia de la RAE, Elena Zamora. La directora del diccionari, l’acadèmica Paz Battaner, va demanar recentment de ser rellevada en aquesta responsabilitat, i el director va anunciar que, a partir de gener, serà la nova acadèmica María Dolores Corbella qui assumirà la direcció del DLE.