No són família, però gairebé. Margarida de Dinamarca va llançar els palaus per la finestra per rebre ahir Felip i Letícia en una visita d’ Estat amb l’únic precedent que els reis Joan Carles i Sofia en van fer una el 1980. Els Reis van ser rebuts oficialment a Amalienborg, van sopar a Christiansborg i s’allotgen a Fredensborg, els tres palaus que la reina danesa fa servir habitualment.
Les visites d’ Estat són les de més rang diplomàtic entre dos països i, si com és el cas, són dues monarquies, al protocol habitual s’hi afegeix el desplegament de símbols de les respectives corones, com són les joies i les condecoracions, amb què la reialesa es vesteix en tota la seva esplendor.
La reina Letícia ha tornat a Felipe Varela després de triar un vestit de gasa brodada blava nit que va portar a les visites d’ Estat al Perú i al Japó. Com calia esperar, atesa la magnificència de les joies daneses, la Reina, amb cua, portava la tiara flor de lis, la més emblemàtica de la corona espanyola. També duia arracades de safirs i brillants del joier de la reina Sofia. El Rei va portar l’uniforme de gala de l’ Exèrcit de Terra, el mateix del seu casament i la seva proclamació, a més del toisó d’ or, la banda de l’ Orde de l’ Elefant, la màxima distinció de Dinamarca, que també ha portat sobre el vestit la Reina. Margarida II portava un vestit de color verd i el de la princesa Maria era verd aigua amb pedreria.
Durant el tradicional besamans previ al sopar de gala, la sobirana danesa ha estat asseguda. Margarida II, de 83 anys, que fa 51 anys que és al tron, es va operar de l’esquena al febrer, cosa que la va obligar a ajornar la vista d’ Estat dels Reis programada en principi per a l’abril.
La primera jornada dels Reis a Copenhaguen va començar amb el passeig en carrossa, pel centre de la ciutat, des de la ciutadella fins al palau d’ Amalienborg, on hi va haver la rebuda oficial. Aquesta vegada, abans, la reina Margarida, com a deferència i pels lligams de parentiu que comparteixen, va anar fins a l’aeroport per rebre els Reis a peu de l’escaleta.
La sobirana danesa, amb vestit jaqueta color maduixa i que camina amb l’ajuda d’un bastó, va anar acompanyada a l’aeroport pels prínceps hereus, Frederic i Maria, vestida amb abric i vestit verd botella, que són els que normalment reben en primera instància les visites d’ Estat, i també per la seva germana, la princesa Benedicta, amb abric morat.
Hi faltava la tercera germana, Anna Maria, vídua del rei Constantí de Grècia i tia de Felip de Borbó. Els nebots grecs de Margarida també ho són dels reis Joan Carles i Sofia. Durant la joventut, amb el nexe dels seus cosins comuns, Pau i Nicolau de Grècia, el rei Felip va mantenir una estreta relació amb el príncep hereu de Dinamarca. El rei Felip, a més, és padrí de baptisme del príncep Viçenc, bessó de Josefina, els fills petits de Frederic i Maria.
La proximitat i la complicitat entre totes dues famílies es va fer evident ahir a la rebuda a l’aeroport, on, a més dels honors de benvinguda a un cap d’Estat, també es va poder veure una càlida trobada entre parents. Hi va haver petons entre els Reis i la reina Margarida, i la resta de membres de la família reial danesa. A més, tant la princesa Maria com la princesa Benedicta van fer a la trobada la preceptiva reverència tant al Rei com a la Reina. Letícia va dur un abric clar amb cinturó de la firma Mango, que se’l va treure dins d’ Amalienborg, quan va deixar a la vista un vestit vermell robí de la firma Carolina Herrera.
La jornada es va tancar amb el sopar de gala al palau de Christiansborg, un conjunt d’edificis que té una particularitat que el converteix en únic al món, ja que, a més de les dependències que es reserven per als actes oficials de la família reial, és la seu els tres poders, el legislatiu, l’executiu i el judicial. A Christiansborg hi ha l’oficina del primer ministre, actualment la socialdemòcrata Mette Frederiksen, la seu el parlament danès i el Tribunal Suprem. El conjunt d’edificis, conegut popularment com a Borgen (el castell), va donar nom a una sèrie de la televisió danesa (actualment s’emet per TV3) en què la líder d’un partit minoritari es converteix en primera ministra després que hagin fracassat els acords dels partits majoritaris. Una ficció de gran actualitat a Espanya.