Lluïsa Moret assumeix la presidència de la Diputació de Barcelona per al PSC
Investidura
L’alcaldessa de Sant Boi allarga la mà per ampliar el govern supramunicipal
Sense sorpreses. L’alcaldessa socialista de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, va ser investida ahir presidenta de la Diputació de Barcelona amb els vots d’En Comú Podem, Tot per Terrassa (TxT) i de dos alcaldes independents adscrits a Junts, el d’Igualada, Marc Castells, i el de Torrelles de Foix, Sergi Vallès. D’aquesta manera, el PSC aconsegueix el control de l’ens supramunicipal amb més pressupost de Catalunya –més de 1.200 milions d’euros– i JxCat es queda fora del govern de l’últim gran reducte de poder que li quedava després d’abandonar el Govern de la Generalitat a l’octubre.
Moret va obtenir els suports en la segona votació, en què només necessitava una majoria simple, amb 25 vots (PSC, comuns, TxT, Castells i Vallès) dels 51 que formen el ple de la corporació. En canvi, la resta de grups van votar els seus propis candidats: Xavier García Albiol (PP), Dionís Guiteras (ERC), Neus Munté ( Junts) i Jordi de la Fuente ( Vox).
“Ha costat molt” però “ha estat una jugada mestra”, es vanagloriaven ahir fonts socialistes implicades en les converses que han fet possible la investidura de Moret. Unes negociacions frenètiques, que han durat setmanes, i en què el PSC ha maniobrat per conservar una institució important per als 311 municipis de la província de Barcelona –zona on els socialistes han ampliat el seu domini després dels comicis del maig– perquè constitueix una important font d’inversions per a les localitats.
Després de la negativa de Junts a reeditar el pacte que tenia fins ara amb els socialistes a l’ens supramunicipal per l’anomenada operació Barcelona, en poc més d’una setmana es va desencadenar l’alternativa dels socialistes. Primer amb l’acord amb els comuns segons el qual l’exalcaldessa de Castelldefels, Candela López, aconseguirà una vicepresidència a la Diputació; més tard amb el pacte de governabilitat amb la formació de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que no entrarà al govern. I finalment amb la confirmació que Castells i Vallès es desmarcaven del grup postconvergent.
Diversos grups plantegen la possibilitat que ERC entri a l’executiu després de les eleccions generals
Tots dos alcaldes, que també entraran al govern supramunicipal, van obtenir l’aval de 18 alcaldes per investir Moret i a canvi es garanteixen “inversions estratègiques” per a les comarques de l’Alt Penedès, Anoia i Garraf. A més a més, fonts socialistes confirmen que Castells, que ha estat president de la Diputació, aconseguirà una altra vicepresidència.
Ara caldrà veure quina serà la composició completa del nou govern supramunicipal. Les paraules del diputat d’ERC Dionís Guiteras en el ple d’ahir –va obrir la porta a col·laborar i a iniciar una nova etapa– abonen la possibilitat que els republicans entrin a l’executiu passades les eleccions generals –el ple de cartipàs se celebrà després dels comicis–. Fonts de diverses formacions plantegen aquesta opció, supeditada, tot i això, als resultats del 23- J .
Ja com a presidenta, Moret va mostrar la seva disposició a formar “un govern ampli i estable”, i per això va oferir la mà “a tots els grups amb què compartim una mirada de progrés, de respecte a la convivència i als drets democràtics”, cosa que “significa explorar qualsevol proposta” a favor d’“un govern que generi estabilitat i bona gestió”, va insistir.
La tibantor al si del grup postconvergent era evident ahir. La seva portaveu, Neus Munté, va prometre en el ple fer una oposició “constructiva, responsable”, i “sense sectarismes”, però va advertir que serien “exigents” amb el bon govern perquè tots els ajuntaments tinguin “les mateixes oportunitats”.
Junts es queda fora del seu últim gran reducte de poder i afronta una crisi per la deserció dels independents
Ara caldrà esperar per aclarir la composició del govern supramunicipal, el futur dels dos alcaldes “díscols” de l’espai postconvergent i si ERC s’afegeix al cavall guanyador.