Els primers trens que Alstom fabrica per a Renfe comencen a prendre forma
Catalunya
La planta de Santa Perpètua inicia la fabricació del model que renovarà Rodalies
Les recreacions virtuals dels nous trens de Renfe mostrades els últims mesos comencen a fer-se realitat a la planta d’ Alstom. L’empresa ha construït en la seva planta de Santa Perpètua de Mogoda una nova línia de què en el futur sortiran progressivament els 201 trens de sis vagons que Renfe ha encarregat per a Rodalies de Catalunya i Cercanías de la resta d’ Espanya. D’aquesta planta en sortiran tres combois nous cada mes quan comenci la producció en sèrie, una vegada validats els primers trens, un escenari que previsiblement es donarà al llarg de l’any que ve.
Per a això encara falten uns quants mesos, però en aquest mateix lloc els enginyers ja sotmeten a tota mena de proves les primeres caixes d’alumini totalment buides, com es pot veure en la imatge. La feina ja ha passat dels despatxos de disseny a la planta industrial, on equips mixtos treballen junts i ja han rebut el vistiplau tècnic i polític de Renfe. Un dels vagons fins i tot ja ha arribat a les primeres proves de l’envinilat. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, va supervisar in situ fa uns dies l’evolució dels trens de Renfe acompanyada del president de la companyia pública, Raül Blanco, a qui guiava el president d’ Alstom a Espanya, Leopoldo Maestu.
Els sindicats temen que un canvi de govern paralitzi l’encàrrec que pretén renovar la flota
Els vagons que han pres forma primer són els d’una planta, amb l’entrada a nivell de terra, que se situaran en els extrems del tren. En el centre hi haurà dos vagons de dos pisos, pensats per absorbir una capacitat més gran de passatgers, una mica més de 900 persones entre els uns i els altres. Tant els d’un pis com els de dos es basen en la plataforma del model Coradia Stream que es fabrica des de fa mesos per a la companyia de ferrocarrils de Luxemburg, amb un encàrrec de 22 trens de tres vagons i 12 de sis de què ja s’han lliurat la meitat.
“La configuració interior, en canvi, serà totalment diferent dels trens de Luxemburg”, apunta la directora del centre industrial de Santa Perpètua, Cristina Andériz, que destaca la importància de la incorporació en el procés de fabricació d’un robot de soldadura innovador que permet unir peces en horitzontal i en vertical. És un sistema d’automatització únic en la indústria ferroviària i el seu ús no redueix el personal, al contrari. Alstom ara mateix registra nivells rècord de treballadors i té dificultats per trobar personal especialitzat per a una planta que està al límit de la seva producció perquè el procés de fabricació de Renfe coincideix amb la finalització de l’encàrrec de mig centenar de trens per a les línies 1 i 3 de metro de Barcelona i per als suburbans de Singapur i Santo Domingo, a més dels trens anteriorment esmentats per a Luxemburg. En un futur no gaire llunyà també es fabricaran les tres unitats per a la prolongació del Trambesòs i els deu combois del tren llançadora a l’aeroport operat per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC).
Les caixes d’alumini dels vagons d’un pis que aniran als dos extrems del tren ja s’han validat
L’encàrrec de Renfe, per valor de 1.800 milions d’euros, és el més gran. El mateix Govern central el defineix com “un contracte històric que capgira anys sense inversió”, però es comença a escampar el temor del que pot arribar a passar amb la renovació prevista de la flota de trens si canvia l’ inquilí de la Moncloa després de les eleccions del 23 de juliol. Precisament en el consell d’administració de Renfe d’aquesta mateixa setmana, la UGT va plantejar la seva preocupació pel futur d’aquests trens si hi ha un canvi de govern. N’és una prova la nul·la inversió del PP entre el 2012 i el 2018 en la compra de nous trens de Rodalies i mitja distància, que contrasta amb els 3.500 milions destinats a l’encàrrec de 406 trens per part dels socialistes, en què s’inclouen els 32 de mitja distància adjudicats aquesta mateixa setmana a CAF.