Aprofitar la capacitat dels aeroports de Reus i Girona, infrautilitzats, derivant-hi deu milions de passatgers cada any gràcies a una part dels vols a ciutats europees que ara operen al Prat. Tres milions de passatgers anuals a Reus, a 35 minuts de Barcelona, gràcies a la nova estació de tren d’alta velocitat aprovada pel Govern central juntament amb l’aeroport de la Costa Daurada.
L’estratègia serviria per descongestionar el Prat, alliberar espai a les seves terminals, i poder apostar pels vols intercontinentals, assignatura pendent, gràcies a la controvertida pista sobre el mar plantejada com a solució a l’ampliació.
“Tots dos estan desaprofitats; és un disbarat, s’hi podrien derivar deu milions de passatgers cada any”
El pla és obra de l’enginyer naval Joaquim Coello, ideòleg de la pista marina juntament amb l’exconseller Andreu Mas-Colell i l’economista Guillem López Casasnovas, entre d’altres.
Coello va exposar el seu pla per fer enlairar Reus en una conferència impartida ahir a la seu de la Cambra de Comerç. “Si volem tenir vols intercontinentals necessitem treure vols de Barcelona, d’origen i destinació. Necessitem incentivar companyies com Vueling o Ryanair perquè vulguin fer aquest canvi”.
“És una oportunitat per a l’aeroport de Reus i no suposa cap problema, té una pista prou llarga per poder fer-ho. És perfecte per a aquesta mena de vols”, va defensar. Per Coello és una llàstima que Reus, i també Girona, estiguin molt per sota de la capacitat operativa, amb poques connexions a ciutats europees, el seu gran mercat. “Reus i Girona estan desaprofitats, és un disbarat. L’oportunitat és volar a Europa, i això no és fútil. Poder volar des de Reus a Frankfurt, Berlín, Roma o Milà és molt important per al món dels negocis”.
És extens el mercat on podrien pescar Girona i Reus, el dels vols continentals operats sobretot per línies low cost a Barcelona
“El Prat té 128 connexions europees, és el quart aeroport europeu. En canvi, és el setzè d’Europa en connexions intercontinentals”, va recordar Coello. Reus tindrà aquesta temporada 2023, que comença el març, 22 destinacions a ciutats europees; només una a un altre punt de l’Estat, a Palma (Mallorca), del juny al setembre.
La conferència de Coello va despertar interès, amb la presència de representants del teixit econòmic del Camp de Tarragona, a més de polítics. Un dels sectors més interessats és el turisme. “Té tot el sentit pensar que el creixement aeroportuari a Catalunya ha de passar per Reus, que hauria de ser un aeroport més tractor; donar-hi més valor. Necessitem passatgers”, va dir Berta Cabré, presidenta de la Federació d’Hosteleria i Turisme de Tarragona.
A més del turisme, amb grans reclams com Port Aventura, que està apostant per allargar la temporada i obrir gairebé tot l’any, Coello també veu potencial en els viatges de negocis. “Cal aprofitar Girona i Reus”, va insistir. Entre els dos aeroports es van quedar lluny el 2022 dels tres milions de passatgers. Reus va atreure 911.000 usuaris anuals i Girona 1,3 milions.
“La nostra primera proposta és la pista sobre el mar, la segona, desviar trànsit del Prat a aeroports pròxims. No hi ha cap problema si poden estar connectats amb Barcelona amb un tren d’alta velocitat que triga 35 minuts. Quan vas a Londres, la majoria de vegades no vas a Heathrow, vas a Stansted o Gatwick i després agafes un tren fins a Londres. Per què no ho fem aquí? Aprofitem Girona i Reus, és la segona pota de la nostra proposta”, va concloure, entre aplaudiments.