El Govern francès va anunciar ahir un acord antiinflació amb les principals cadenes de distribució perquè ofereixin, durant un trimestre –fins al juny–, una cistella de productes bàsics al preu més baix que sigui possible. La mesura va ser presentada pel ministre d’Economia i Hisenda, Bruno Le Maire.
Realment, les grans marques de supermercats ja havien començat a decidir pel seu compte, des de fa dies, llistes de productes a un preu atractiu. Però el Govern francès s’ha volgut apropiar del mèrit d’explicar que es tracta d’un esforç coordinat, sota la tutela de l’ Estat.
Macron necessitava un èxit d’imatge davant el descontentament per la reforma de les pensions
El pacte amb els supermercats era necessari després que els preus dels aliments hagin registrat un augment interanual d’un 14,5%. Reaccionar a una evolució tan alarmant és una necessitat política del Govern francès, per una qüestió d’imatge, i més en un moment molt delicat d’agitació social i de protestes contra la reforma de les pensions.
Just avui dimarts hi haurà un altre dia de vaga i manifestacions arreu del país. Malgrat que el retard en l’edat de jubilació és el principal motiu de greuge, la inflació galopant pesa molt en l’estat d’ànim. Els sindicats al·leguen que són les capes més humils les que ja pateixen pel context macroeconòmic, i encara es veuran més perjudicades per les decisions del Govern francès, que els obligaran a treballar més per poder cobrar la pensió completa.
Le Maire va dir que seran les empreses les que triaran, en cada cas, la cistella de productes que es beneficiaran del preu reduït, sense especificar com serà de gran l’alleujament per a la butxaca. Les companyies absorbiran el cost d’aquesta rebaixa retallant marges comercials. Le Maire va parlar de centenars de milions d’euros d’estalvi per als consumidors. Experts citats pel diari Les Echos van reduir la xifra als 200 milions d’euros. El ministre va anunciar, així mateix, que es posarà en marxa els pròxims mesos un xec d’ajuda alimentària per a les persones amb menys ingressos i en situació precària.
Algunes cadenes de supermercats, com ara Système U, ja tenen una llista de productes amb preu limitat
En el seu cas n’afecta 150. El grup Intermarché ofereix 500 productes “a preus atractius”. Monoprix, Leclerc i Carrefour han pres mesures equivalents. Perquè el consumidor identifiqui amb rapidesa que es tracta d’un producte inclòs en la campanya, es crearan un logotip i una etiqueta especials. Al juny hi haurà una revisió de la mesura segons com vagi la inflació.
Des del principi del debat per prendre mesures contra la pujada de preus, els responsables de les grans cadenes van ser molt escèptics a la idea d’una cistella fixa de productes decidida pel Govern francès. En comptes d’una regulació rígida, preferien que es donés llibertat i que cadascú ho decidís pel seu compte, en virtut de la gamma de productes i la política comercial. El resultat serà una guerra encoberta de preus. Els últims mesos es detecta un moviment dels consumidors cap a cadenes de baix preu. El pacte antiinflació hauria d’ajudar a frenar aquesta tendència.
El mateix president de la República Francesa, Emmanuel Macron, havia demanat un gest dels supermercats per alleujar els consumidors més modestos. Ho va dir durant la recent visita anual al Saló Internacional de l’Agricultura. Segons el cap d’Estat, no són pas els productors –els agricultors i els ramaders– que han de rebaixar els marges, sinó els distribuïdors.
Abans Macron va adoptar la mateixa actitud respecte al preu dels carburants. Ell i els seus ministres van apressar repetidament la petroliera TotalEnergies, que finalment es va avenir a posar un límit d’1,99 euros, vàlid durant tot el 2023, per al preu del litre de gasolina de 95 octans i del gasoil. La multinacional energètica no s’hi va poder negar, ja que acabava de comunicar uns beneficis rècord de gairebé 20.000 milions d’euros el 2022.