Un comboi de l’ONU entra a la Síria ‘rebel’ però sense material de rescat

Sisme a l’ Orient Mitjà

Els kurds acusen el Govern de falta d’ajuda a les zones afectades

Syrian Malik Ibrahim(C), 40, assists rescuers clear debris as he looks for family members still trapped in the rubble in the village of Besnaya, in Syria's rebel-held northwestern Idlib province at the border with Turkey following an earthquake, on February 7, 2023. - A 7.8-magnitude earthquake hit Turkey and Syria on February 6, killing more than 16,000 people and injuring tens of thousands of people. Thousands of homes were destroyed on both sides of the border after the tremor and the subsequent aftershocks. (Photo by Omar HAJ KADOUR / AFP)

Voluntàries dels cascosblancsa la província siriana d’Idlib

OMAR HAJ KADOUR / AFP

Sis camions de les Nacions Unides van creuar ahir per fi el pas de Bab al-Hawa des de Turquia cap a la província siriana d’ Idlib, regida per faccions gihadistes i milícies rebels . Ho va anunciar el secretari general de l’ONU, António Guterres. Tot i això, no es tractava dels materials que esperaven els rescatadors, sinó de l’ajuda que arriba de manera més o menys periòdica, i que estava retinguda perquè la carretera turca que condueix a Bab al-Hawa havia quedat afectada pel
sisme. “Estem decebuts; ens desesperem per un equipament que ens ajudi a salvar vides sota la runa”, deia un comunicat dels cascos blancs, que aquests dies han estat desenrunant pràcticament amb les mans.

El ministre turc d’ Exteriors, Mevlüt Çavusoglu, va dir dimecres que treballa per l’obertura de dos passos més cap a Síria, i que es mantenen tancats per pressions de Rússia a favor del règim sirià. De la mateixa manera, l’ administració autònoma del nord de Síria, és a dir, el territori que els kurds anomenen Rojava, va intentar infructuosament portar ajuda a Afrin, una mica més al nord, zona ocupada per Turquia i milícies sirianes afins, on pel que sembla la ciutat de Jindires va quedar destruïda en un 80%.

La imposició de l’estat d’emergència durant tres mesos és vista com una repressió d’Erdogan

La politització de l’assistència està sent un problema afegit. O almenys aquest és el punt de vista clar dels kurds. Els de Rojava denuncien que les zones més afectades pel sisme són principalment les habitades per po­blació kurda, i que aquesta
població està sent “invisibilitzada”. Cal afegir, de totes maneres, que al sud i el sud-est de Turquia –a Gaziantep, Diyarbakir, Kahramanmaras, just a l’epicentre– hi viuen mig milió de refugiats sirians.

Se sap poc de la situació real en ciutats com Malatya, Van, Adiyaman o Diyarbakir. Mitjans kurds de Turquia i l’ Iraq afirmaven que l’ajuda oficial no hi ha arribat.

A Diyarbakir, ciutat de 250.000 habitants i a uns 250 quilòmetres de l’epicentre del sisme, el canal Sky News afirmava dimarts a la nit de l’arribada de rescatadors de la República Txeca i els Països Baixos, mentre que totes les tasques les estaven duent a terme bombers i voluntaris sense equips especialitzats.

Lee también

Recerca desesperada després d’un terratrèmol que supera els 7.300 morts

Autor Agencias
EDITORS NOTE: Graphic content / TOPSHOT - The body of a Syrian child lies amidst the rubble of a collapsed building on February 7, 2023 in the town of Jandaris, in the rebel-held part of Aleppo province, following a deadly earthquake. - At least 1,444 people died across Syria after a devastating earthquake that had its epicentre in southwestern Turkey, the government and rescuers said. (Photo by Mohammed AL-RIFAI / AFP)

El Partit Democràtic dels Pobles (HDP) kurd denuncia que no arriba l’ajuda oficial del servei d’emergències del Ministeri
de l’Interior però que, en canvi, el Govern “prova d’impedir l’ajuda social i solidària” per tenir el monopoli de l’assistència, segons la portaveu Ebru. És el mateix tipus de protesta que formula el partit socialdemòcrata CHP. Cal tenir en compte que al maig hi ha elec­cions. Però en el cas de la formació kurda s’hi afegeix, a més a més, que sobre seu penja l’amenaça d’il·legalització pel Tribunal Constitucional sota l’acusació de donar suport al terrorisme. Fa un mes l’HDP va perdre la subvenció oficial.

L’imminent decret d’estat d’emergència a les deu províncies afectades pel terratrèmol durant tres mesos és vist clarament pels kurds com un intent d’aprofitar la catàstrofe per incrementar la repressió. El president Erdogan, en una visita ahir a Gaziantep, va justificar l’estat d’emergència com una mesura per prevenir saquejos i per frenar “els que proven d’abusar d’aquest procés amb finalitats polítiques”.

Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...