30 anys de ‘late night show’
Ja fa 30 anys de La noche se mueve (Telemadrid), programa que presentava el Gran Wyoming i que va portar per primera vegada a Espanya el format del late night show . Han hagut de passar tres dècades perquè TVE s’atreveixi amb el gènere: estrena Late Xou amb Marc Giró (La 1, diumenges, 23.45 h).
El late night show és un format sense gaire misteri: un presentador, unes entrevistes, algun monòleg, música en directe, sentit de l’humor i ànim satíric. I nocturnitat, encarant la matinada, moment per relaxar-se i permetre’s llicències. Aquest format televisiu demana un presentador necessàriament singular, de gran personalitat i mirada pròpia: és ideal per a Marc Giró i el seu instint natural per a l’espectacle.
Aquest format demana un presentador singular, de gran personalitat i mirada pròpia: és ideal per a Marc Giró
Marc Giró va assistir fa pocs dies com a convidat a un altre late night show , el de Joel Díaz a TV3, Zona Franca , on va escenificar amb gran sentit teatral la tòrrida trobada sexual en un camerino de La nostra , ja fa 25 anys, amb Santi Villas, que és la seva parella i ara el seu director a LateX ou amb Marc Giró , juntament amb Rebeca Rodríguez.
Marc Giró col·laborava llavors a Les 1.000 i una (TV3) de Jordi González, un altre late night show , el primer de la televisió autonòmica catalana, de manera que sap bé el pa que s’hi dona. Les 1.000 i una es va estrenar el 1997 i va arribar a fer ombra a Catalunya a Esta noche cruzamos el Mississipi (Tele 5), de Pepe Navarro, que des del 1995 havia establert Espanya el format del late night show dels Estats Units i va conquerir per als teleespectadors espanyols una franja horària fins aleshores inexplorada, mèrit que la televisió li reconeixerà sempre. El va succeir Xavier Sardà amb el seu Crónicas marcianas (Telecinco), que durant vuit anys va fer del format un imbatible espectacle, un circ de moltes pistes, un entreteniment insomne a gran escala.
I resulta que aquesta nit el primer convidat en aquest debutant LateX ou amb Marc Giró serà ni més ni menys que Andreu Buenafuente, el còmic que ha conreat amb més refinament el format, d’entrada a TV3 amb Sense títol (1995) i La cosa nostra (1999) i de sortida amb Late motiv (Movistar +), que es va acomiadar l’any passat: ja són clàssics de la història de la nostra televisió.
Marc Giró, en fi, no pot arribar més ben preparat a les nostres llars per donar-nos des d’aquesta mateixa nit una entretinguda alegria. – @amelanovela