Un ciberatac ‘crema’ Khamenei a la televisió de l’Iran
Protestes
El presentador del principal informatiu de la nit va continuar com si res malgrat el pirateig del programa uns segons
Un grup de l’oposició iraniana que es fa anomenar Edalat-e Ali (“la justícia d’ Ali”) va cremar el líder suprem Ali Khamenei durant un ciberatac contra la televisió pública dissabte a la nit. Encoratjats per aquesta audàcia, els manifestants van tornar a ocupar ahir els carrers d’una desena de ciutats. Els xocs amb la policia i les forces paramilitars van tornar a ser molt violents. En un mes de protestes ininterrompudes han mort, almenys, 95 persones, segons l’organització Human Rights Watch.
L’informatiu de la nit de dissabte a la cadena estatal es va veure alterat uns segons per una imatge d’Ali Khamenei envoltat en flames i una acusació contundent: “Tens les mans tacades amb la sang dels nostres joves”. A sota hi apareixia la imatge de Masha Amini, la dona kurda de 22 anys detinguda el 13 de setembre a Teheran perquè no portava ben posat el vel i morta tres dies després sota custòdia policial. Al seu costat hi havia les fotos de tres joves més mortes als aldarulls que acorralen des d’aleshores el règim dels aiatol·làs. “Ha arribat l’hora que preparis la mudança i busquis un lloc fora de l’ Iran per a tu i la teva família”, es va poder llegir en un altre missatge dirigit a Khamenei durant el mateix atac. Al cap d’uns segons, es va reprendre la retransmissió del telenotícies amb el presentador bastant molest i desconcertat.
Un mes de protestes contra el règim dels aiatol·làs ha segat la vida d’almenys 95 persones
L’agència semioficial de notícies Tasmin va informar del ciberatac, que va atribuir a “agents antirevolucionaris”. Grups de joves es van manifestar ahir a Teheran i una desena de ciutats amb els habituals crits de “mort al dictador” i “dona, vida, llibertat”. Es van llançar bombes incendiàries contra comissaries de les forces parapolicials ( Basidji ) i oficines religioses. Desenes de vídeos penjats a les xarxes socials i impossibles de verificar mostraven la valentia dels joves enfrontant-se als canons d’aigua i als gasos lacrimògens dels antiavalots. El grup dissident Iran Human Rights –amb seu a Noruega– assegura que en un mes de protestes han mort 185 persones, incloent-hi 19 nens. La meitat dels morts haurien estat a les províncies de Sistan i el Balutxistan. El Govern iranià reconeix mig centenar de manifestants i una desena de policies morts.
Aquestes són les protestes més greus contra el règim teocràtic des de la revolució Verda del 2009. Van engegar el 17 de setembre durant el funeral de Masha Amini a Saqez, la seva ciutat natal al Kurdistan. La seva família assegura que va morir a causa dels cops que va rebre quan va ser detinguda. L’autòpsia oficial, tot i això, atribueix la mort a una aturada cardíaca. El cantant Sherin Hajipur, que és l’autor de la cançó revolucionària Bayaré , va aparèixer ahir en un vídeo per primera vegada des que dimarts va ser posat en llibertat sota fiança. La cançó ha estat vista més de 40 milions de vegades a Instagram.