Les protestes d’aquest dissabte a l’ Iran estaven anunciades des de dies enrere, però era impossible saber l’abast de la convocatòria. El país ha entrat en la quarta setmana de manifestacions després de la mort de la jove kurda iraniana Mahsa Amini, de 22 anys, el 16 de setembre.
“Ningú no sap ni quants som, no estem coordinats; són iniciatives que van prenent força a les xarxes”, deia un jove de 28 anys que ha sortit aquest matí de casa cap a un dels llocs al centre de Teheran on generalment es concentren grups de joves. Amb el pas dels minuts van anar arribant persones, moltes dones, que caminaven per les voreres buscant l’oportunitat d’agrupar-se. No sempre amb sort.
El desplegament de seguretat, com ja és costum, era immens. Però els qui sí que podien protestar amb més marge eren els cotxes, que feien sonar els clàxons. Un ritual que van repetir durant tot el dia. Al matí molts conductors es van trobar una tanca modificada durant la nit en què es podia llegir “ Ja no tenim por, estem lluitant”.
D’això en saben prou les dones, ahir novament moltes aprofitaven qualsevol oportunitat per fer onejar els seus vels. Fins i tot en algunes de les més principals glorietes de la ciutat.
El comerç també es va afegir per primera vegada a les protestes. Els dos principals basars de Teheran, un al nord i un altre al sud de la ciutat, van fer vaga. Això inclou el gran basar de Teheran, històricament considerat el centre econòmic del país, on els anomenats bazaries –treballadors del basar– van acabar en enfrontaments amb les forces d’ordre públic com a resposta a la repressió.
Les manifestacions entren en la quarta setmana i ahir van segar la vida de dues persones
Un dels vídeos que es difonia al final de la tarda mostrava com cremava una de les oficines de la policia del basar. El que es vivia ahir a Teheran i al país –tot això recollit pels vídeos que s’anaven pujant al web malgrat les dificultats amb l’accés a internet– van ser imatges marcades per la violència de les forces de seguretat.
Així, a Teheran, epicentre del moviment, una jove era agredida per un agent de les forces antiavalots. A Meixad, la segona ciutat del país i la capital religiosa per excel·lència, una jove va ser ferida per un tret.
Un altre home va rebre un tret mentre conduïa el seu cotxe cap a Zanandaj, la capital kurda de l’ Iran. Uns testimonis diuen que l’home acompanyava les protestes amb el so del seu clàxon quan va rebre l’impacte.
Algunes versions parlen d’almenys un mort més a la ciutat on es van produir les protestes més dures ahir. Segons l’agència Ap, hi va haver dos manifestants morts.
Ahir els ànims estaven fins i tot més caldejats, ja que la majoria de la població no accepta el resultat de la investigació forense sobre la mort de la jove kurda Mahsa Amini. El dictamen, presentat divendres, assegura que la jove va morir com a conseqüència d’una “malaltia subjacent” i no d’un cop, com han assegurat alguns familiars.
La versió oficial sobre la mort de la jove Mahsa Amini ha encès encara més la població
Aquesta nova jornada de protestes va coincidir amb la reunió del president Ebrahim Raisi amb un grup d’estudiantes de la universitat de dones Al-Zahra, a Teheran, per inaugurar l’any acadèmic. Al recinte de la cerimònia, atès per estudiantes molt ben cobertes gran part amb el xador negre tradicional–, Raisi va aprofitar per insinuar, novament, que les protestes eren impulsades pels enemics de l’ Iran, la línia oficial ratificada també pel Guia Suprem, Ali Khamenei, en les seves recents aparicions públiques.
A la mateixa hora, desenes d’estudiants de la universitat protestaven al campus contra el president iranià i li cridaven que es perdés. “ Raisi, perdeu-vos”, clamaven les joves que moltes vegades aixecaven el dit del mig en senyal de rebuig cap al mandatari.