'El fred que crema' o la naturalesa del mal
Bcn Film Fest
El certamen estrena l'òpera preval de santi Trullenque, un film protagonitzat per Greta Fernández, Roger Casamajor i Adrà Collado que transcorre a Andorra durant la II Guerra Mundial
M’interessa el mal, la natura de l’odi; sempre n’hi ha una mica en cada família, i es va transmetent”. Santi Trullenque ha traslladat aquest interès a la seva primera pel·lícula, El fred que crema , ambientada a Andorra durant la Segona Guerra Mundial.
La Sara i l’ Antonio viuen en un poble andorrà aïllat, i tindran un fill. Passen per un mal moment, perquè l' Antonio està enemistat amb el germà de la Sara, que remena les cireres al poble, i no troba feina. A més a més, l’ Antonio accepta acollir una família jueva que fuig dels nazis i que va cap a Espanya, cosa que posa en perill la seva vida i la de la seva dona.
Després del confinament es va reprendre el rodatge, però l’actriu principal ja tenia altres compromisos
El fred que crema , que s’ha estrenat al BCN Film Fest, està poblada de llops amb forma humana, perquè “els llops existeixen, i, malgrat que se’ls pot combatre, com fa la protagonista de la pel·lícula, no sempre se’ls venç”, assenyala Trullenque en una conversa amb La Vanguardia .
La protagonista, que lluita contra els llops interns i externs, és Greta Fernández, que va aconseguir el paper de Sara a l’últim moment. El rodatge va començar el 9 de març del 2020. Cinc dies després es va decretar el confinament, i l’equip se’n va haver de tornar a casa.
Sis mesos més tard es va reprendre la feina, però l’actriu principal ja tenia altres compromisos. “Em vaig incorporar a El fred que crema 20 dies abans de començar a rodar. Em vaig haver de posar les piles per parlar andorrà, però Roger Casamajor, que ja havia practicat per al paper d’ Antonio, em va ajudar molt”, assenyala Fernández.
L’actriu, que va rebre el premi a la millor interpretació femenina al Festival de Sant Sebastià del 2020 per La hija de un ladrón , es va posar de seguida a la pell de la Sara, “una dona que s’enfronta a una situació, la d’amagar la família jueva, que no vol o no es pot permetre, perquè està embarassada i amb prou feines es pot alimentar. Però de mica en mica es va enfortint i, alhora, es va estimant aquelles persones, que acaben sent la seva família”.
Trullenque, que va començar al cinema com a guionista de pel·lícules porno i després va passar a la televisió, s’estrena ara com a realitzador després d’enamorar-se d’aquesta història que Agustí Franch va escriure inicialment per al teatre. “ Franch es va submergir al món dels passadors, les persones que ajudaven els refugiats a travessar les muntanyes durant la guerra, i va veure la manera d’explicar alhora el relat d’una família”, diu.
La seva òpera prima s’endinsa en un episodi històric poc conegut: “Els nazis van fer incursions periòdiques a Andorra perseguint jueus i passadors. La Gestapo va ser a la Massana, on va perpetrar una matança, i els soldats alemanys eren habituals del Pas de la Casa”, conclou el director d’ El fred que crema , que ha estat coproduïda amb Andorra.