Adéu, diners en efectiu
Dinamarca es prepara per fer un pas decisiu cap a l'eliminació dels diners en efectiu. El Govern va anunciar fa pocs dies la seva intenció d'alliberar una part dels comerços de l'obligació d'haver d'admetre monedes i bitllets. En concret, a partir del gener del 2016, les botigues de roba, gasolineres i restaurants podran obligar els seus clients a pagar exclusivament amb targeta o a través del telèfon mòbil, deixant amb les mans buides els que només duguin xavalla.
De moment, quedaran exclosos els supermercats i les farmàcies i oficines de correus, entre d'altres, que sí que hauran de continuar acceptant el pagament amb diners físics. A més, abans d'entrar en vigor, la nova norma haurà d'obtenir el vistiplau del Parlament. Un tràmit, tot i això, que no hauria de trobar especials obstacles atesa l'alta popularitat del pagament electrònic a Dinamarca.
Segons dades de l'any passat, només el 25% de les compres que es fan en aquest país es realitza en metàl·lic, a la qual cosa s'afegeix l'ús cada vegada més generalitzat del mòbil per pagar qualsevol mena de cosa que es compri.
Gairebé un terç de la població ja utilitza aquesta avançada forma de pagament gràcies a la ràpida implantació que ha tingut en aquests últims anys l'aplicació MobilePay del Danske Bank, el principal banc del país. Un mecanisme que escurça i simplifica el procés de compravenda fins a l'extrem. La tendència és tal, que el Banc Central del país ha deixat de produir bitllets i monedes. Tasques que, a partir de finals del 2016, assumiran en quantitats molt menors empreses subcontractades. D'aquesta manera, l'organisme preveu estalviar uns 100 milions de corones (uns 13,4 milions d'euros) fins al 2020.
L'eficiència econòmica més gran és també el principal argument utilitzat pel Govern de centreesquerra per justificar la seva nova proposta, dins del nou paquet de mesures per potenciar el creixement presentat a pocs mesos de les eleccions del setembre. La gradual eliminació de l'efectiu es veu com una manera eficaç de reduir costos i augmentar la productivitat. Els seus defensors també destaquen que és una manera d'evitar robatoris indesitjats i reduir les possibilitats d'evasió fiscal i corrupció.
Al nord d'Europa, Dinamarca no és una excepció. Suècia, Noruega, Finlàndia i Islàndia són els altres països que més estan avançant cap a l'eliminació de l'efectiu. En tots, els ciutadans estan acostumats a pagar amb targeta fins i tot els articles més petits i barats, com xiclets o snacks. Algunes sucursals bancàries, fins i tot, han deixat de distribuir bitllets. En ciutats com Copenhaguen o Estocolm, per exemple, les màquines per comprar targetes de metro o autobús tampoc no admeten metàl·lic.
Però els detractors d'aquest canvi assenyalen que la desaparició dels diners físics podria perjudicar els col·lectius més desfavorits, com les persones sense recursos i indigents. D'altra banda, els hackers i els riscos de seguretat informàtica són les amenaces principals.